Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze 'oude' haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht. Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.
Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe.
Ruwharige teckels moeten 2 tot 4 keer per jaar worden “geplukt”. Door te plukken zorg je ervoor dat er ruimte komt voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk omdat die haren verwijderd worden die dood zijn of los zitten.
Bij een ruwharige hond, of draadhaar genoemd bij sommige rassen, is het nodig om de losse haren uit de haarschacht te plukken. Liefst met de vingers zodat de haren niet per ongeluk afgebroken worden. Op deze manier wordt er aan de onderliggende nieuwe haar weer een impuls afgegeven om te groeien.
Ruwharige teckels worden doorgaans tweemaal jaarlijks tijdens hun natuurlijke ruiperiode (meestal de maanden maart/april en sept./okt.) met de hand ofwel met een Engels stripmesje (géén snijdend mes) geplukt.
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Hondenrassen zoals Beagles, Bulterriërs, Kortharige Teckels, Windhonden en andere gladharige rassen, hoeven maar minimaal gewassen te worden. Meestal is 3 tot 4 keer per jaar genoeg voor deze hondenrassen, maar let er wel op dat je ze regelmatig borstelt.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Knippen of scheren
Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten. Ook sommige andere langharige honden zoals Shih Tzu's, kunnen baat hebben bij een korte vacht. Bijvoorbeeld in de zomer.
De ruwharige vacht van een border terriër of ruwharige teckel is waterproof en was je beter niet vaker dan 1 tot 2 keer per jaar. Af en toe borstelen of handmatig oude haren plukken zou voldoende moeten zijn.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Houd haren in het gehoorgang kort door te knippen, scheren of in kleine gedeeltes uit te plukken. Pluk het er alleen maar eruit met de vingers als het heel makkelijk eruit komt. Zorg dat de oren droog blijven of zijn na het zwemmen of wassen. Gebruikt geen wattenstaafjes om in het gehoorgang van je hond te pulken.
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van je hond. Het trimmen van een hond duurt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur. Dit hangt mede af van de vachtsoort en de grootte van de hond.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.
Ontwollen is het verwijderen van de loszittende ondervacht van de hond. Dit gebeurd bij bijvoorbeeld een duitse herder, berner sennen, friese stabij, husky een golden retriever of labrador. Het ontwollen doen we door middel van het wassen van de hond en de huid goed masseren met een cremespoeling.
Met een kniphond naar de trimsalon
De kniphond heeft een krullende vacht waar snel klitten in gevormd worden. De hond moet dus met regelmaat geborsteld worden. Ook een methode om klitvorming te vertragen of te voorkomen, is door regelmatig de vacht te föhnen.
Eigenlijk zijn het niet echt messen. Ze hebben een vlak, metalen lemmet met een botte en getande rand. De afstand tussen de tanden kan fijn, middelmatig of grof zijn. Dit helpt je om de haren tussen je duim en het trimmes met gemak vast te pakken en meer grip te hebben om ze vervolgens uit te trekken.
Trimkoorts is hetzelfde als normale koorts met het bijbehorende ziektebeeld. De hond is sloom, gaat zich anders gedragen, hijgt en voelt warm aan. Het heet trimkoorts omdat de hond ziek wordt door gevolg van de trimbehandeling.