Laanbomen die veel nectar en stuifmeel bieden in het voorjaar zijn: gewone esdoorn, zoete kers, sierpeer, valse acacia, wilde lijsterbes, appel, kerspruim, pruim en gewone vogelkers. In de zomer kunnen deze aangevuld worden met tamme kastanje, winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde.
Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben.
Heesters die bijen aantrekken
Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit langdurig rood, roze, wit of roodpaars. Schijnels (Clethra alnifolia) is een gemakkelijke groeiende struik met witte bloempluimen en geel herfstblad. Russische salie (Perovskia atriplicifolia) is een struik met violetblauwe bloei en grijze bladkleur.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Drachtbomen. Natuurlijk zijn alleen boomsoorten die dracht produceren, het voedsel voor bijen in de vorm van stuifmeel en nectar, interessant voor bijen. Deze bomen worden drachtbomen genoemd. Een paar zeer goede soorten, in bloeivolgorde, zijn wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en linde.
Vlinder- of bijenplanten zijn planten die nectar produceren waar bijen, vlinders en andere nuttige insecten baat bij hebben. Door de aanwezigheid van insecten ontstaat een biologisch evenwicht in de tuin en krijgen plagen geen kans.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Bloemborders. Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
In nectar en stuifmeel van de Pontische Rododendron komen voor bijen giftige stoffen voor. Voor bijen giftige Grayanotoxinen zijn gevonden in de nectar van Rododendrons. De honing van bijen die alleen hebben gefoerageerd op Rhododendron ponticum is giftig voor mensen en wordt 'Gekke honing' (Mad honey) genoemd.
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte.
De hibiscus is een typische hommelplant omdat de nectar diep verscholen ligt in de bloem. Hommels met hun lange tong kunnen in tegenstelling tot de honigbijen daar wel bij komen. De bloemen van de Hibiscus bevatten nectar met een zeer laag suikergehalten waardoor de bijen de bloemen links laten liggen.
Zeer bekend zijn de Biesbosch en de Rhoonse en Carnisse grienden. In deze wilgen- bossen is schietwilg meestal de dominerende boomsoort. Wilgen zijn zeer belangrijke stuifmeel en nectarleveranciers voor bijen.
Bomen die belangrijk zijn voor bijen, ook wel bijenbomen genoemd bloeien vaak ook nog eens prachtig. Een voorbeeld van een boom waar bijen gek op zijn heet ook daadwerkelijk de Bijenboom (Tetradium Daniellii is de latijnse benaming voor deze bijenboom). Deze boom is tevens ook een waardboom voor vlinders.
Enerzijds leven ze van de zoete nectar van bloemen, het sap uit bladeren van planten en van stuifmeel. Anderzijds voeden ze zich met kleine beestjes, zoals vliegjes en luizen, waardoor ze een ideale insectenbestrijder zijn. Er bestaan dus geen bloem- of plantensoorten die wespen aantrekken of weghouden.
Hortensia. De ene hortensia is de andere niet en niet alle soorten trekken evenveel bijen en vlinders aan. De pluimhortensia is er eentje die juist enorm veel insecten aantrekt.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Vooral met veel verschillende bloeiende planten en bloemen maak je de bijen blij. Zorg ervoor dat er zo lang mogelijk bloeiende bloemen aanwezig zijn, van verschillende plantenfamilies. Het liefst van het vroege voorjaar tot de late herfst. Zo hebben de bijen voldoende te eten.
De Phlox bloemen trekken verschillende bijen en insecten, waaronder vlinders aan. Phlox is Oudgrieks voor 'vlam'. Daarom worden deze tuinplanten ook wel vlambloemen genoemd.