Welk water kunt u het beste gebruiken? − Gebruik gewoon koud kraanwater of mineraalwater zonder koolzuur dat geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding. − Gebruik geen kraanwater als er in uw woning nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Gebruik dan altijd mineraalwater, zonder koolzuur, uit een fles of pak.
Voor de bereiding van flesvoeding gaat de voorkeur uit naar niet-bruisend, natuurlijk mineraalarm flessenwater. Gebruik bij voorkeur water dat de vermelding 'geschikt voor de bereiding van babyvoeding' draagt. Als je toch kiest voor leidingwater of flessenwater zonder de vermelding, lees dan zeker de voorwaarden.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Bar-le-Duc is natuurlijk mineraalwater dat van nature mineraalarm is en dus geschikt voor een zoutarm dieet. Omdat Bar-le-Duc laag mineraalhoudend is kan het door iedereen gedronken worden en is het tevens zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters. De eerste 3 maanden steriliseer je de fles voor het volgende gebruik.
Het natuurlijke mineraalwater van evian is uitermate geschikt voor het ontwikkelende organisme van baby's, omdat het een laag mineraalgehalte heeft (345 mg/liter) en voldoet aan alle 43 strenge criteria voor kwaliteit en zuiverheid opgelegd door ANSES. Al meer dan 50 jaar ondersteunt evian baby's en hun ouders.
Voor de bereiding van flesvoeding kunt u dan het beste mineraalwater gebruiken. U kunt kiezen uit Bar le Duc en Spa Blauw. Andere soorten bevatten te veel zout of mineralen en worden daarom afgeraden. Een blik of pak voeding naar eigen keuze of voeding die is voorgeschreven door uw arts.
Gebruik schoon water
Je kunt voor flesvoeding meestal koud kraanwater gebruiken. Het leidingwater in Nederland is in de meeste gevallen namelijk zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is het gebruik van kraanwater vaak ook beter voor je baby, minder duur en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
Zorg dat de baby een beetje rechtop ligt of zit en naar je toegedraaid is. Hou het flesje horizontaal en zorg dat de speen volledig met melk gevuld is. - Soms kan het veranderen van type flesje, het lucht happen verminderen (bv Avent Anti Colic is speciaal ontwikkeld zodat kindjes minder lucht happen).
Gezondheid
Water drinken hoort ook bij een gezonde dagelijkse voeding. Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Romy bronwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Koude melk kan ook
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Gebotteld water biedt met name een gemakkelijke en draagbare manier om op elk ogenblik van de dag en ook onderweg toegang te hebben tot drinkwater van goede kwaliteit. Derhalve biedt gebotteld water een gezonde optie voor vochtinname, als alternatief voor gesuikerde dranken.
Deze flessen mineraalwater van Rocheval® zijn geschikt voor de bereiding van babyvoeding. We bieden zowel kleine als grote flessen aan. De kleine flesjes zijn vooral handig voor onderweg en tijdens de beginfase van flessenvoeding.
Door de fles een slag te draaien of zacht te schudden meng je alle voeding tot de juiste temperatuur. Duur van verwarmen van de fles in de magnetron bij 600 Watt: voor een fles van 100 ml: 30 seconden, voor een fles van 150 ml: 45 seconden, voor een fles van 200 ml: 60 seconden.
Als je overstapt op een andere voeding, moet je kindje eerst even wennen. Zijn darmpjes moeten zich opnieuw instellen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Bereiding en hoeveelheden
Let op: gebruik 1 afgestreken doseerlepel poedermelk per 30ml water. Als je baby dus 180ml melk drinkt, vul je de fles met 180 ml water, verwarm je dat en voeg je vervolgens 6 afgestreken lepels poedermelk toe.