Niet alleen berken staan bekend om hun lichtgekleurde stam, dat geldt ook voor de snelgroeiende Populus alba (witte abeel). Deze heeft een grijswitte stam en valt op door de karakteristieke ruitvormige lenticellen. De witte abeel houdt van lemige grond en kan wel 20-25 m hoog worden. Een forse jongen dus!
In ons land komen er in de wilde natuur vier soorten voor: de ruwe berk Betula verrucosa of pendula, de zachte berk Betula pubescens, de kruising van beide en de zilverberk Betula alba. Betula pubescens is de zachte soort. Het woord pubescens komt uit het Keltisch en staat in verband met de behaarde, jonge twijgen.
Kenmerken. Berken zijn soms bomen met opgaande of hangende takken, in het voorjaar met lange, hangende katjes, lichtgroen blad en meestal witte bast. Deze soorten worden ook wel 'de Vrouwe van het woud' genoemd of 'de witte Vrouwe met de groene sluier'.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Gewone berk, Betula pendula. Dit is de soort met de witte stam die je ook in onze bossen ziet.
Beschermende laag
De stam van een boom is opgebouwd uit een aantal lagen. De buitenste laag van de boom wordt bast genoemd. Wanneer de stam dikker wordt, dan sterft de buitenkant van de bast af en ontstaat er schors. Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd.
Een normale berk kan wel tot 30 meter hoogte groeien. Dat zal de meerstammige berk minder snel doen, maar hij kan wel 5 meter worden. Nu denkt u misschien: ”Help kan ik deze meerstammige berk ook klein houden?” Ja hoor, dat kan, met goed snoeien gaat dat gewoon werken.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
De zilverberk of ruwe berk kan al snel zo'n 20 tot 25 meter hoog worden en stelt geen al te strenge eisen aan de ondergrond. Zelfs droge, voedselarme zandgronden zijn geen probleem voor de zilverberk, al zal hij wel beter tot ontwikkeling komen op een zonnig plekje in een goed gedraineerde leembodem.
Er waren kwekers, die er ware kuntstukjes van maakten. Ze kweekte berken met drie koppen. Dat was erg moeilijk, want er waren altijd wel een of twee koppen die harder groeide dan de rest en dat vond men niet mooi. Bij berken waarbij dat wel lukte, dus een stam met drie koppen, werd veel geld voor gevraagd.
Goed voor de vogels:
Berk: bladeren en katjes. Lijsterbes: rijpe zaden, takken en bladknoppen. Wilg: bladknoppen, schors en katjes. Els: proppen.
Berkenboom kopen: berk soorten vanaf slechts € 0,95 per stuk.
De berk, “vrouwe van het woud”
Berken waaien snel om als ze in erg drassige bodem staan. Ze hebben een oppervlakkig wortelgestel en dus geen goed houvast. Doordat ze ondiep wortelen kunnen ze ook slecht tegen droogte.
Van nature groeien berken in voedselarme bossen met een lichtdoorlatend bladerdek, samen met zomereik en grove den. Op vochthoudende groeiplaatsen kunnen ze tot 30 m opgroeien, maar op droge groeiplaatsen is 15 tot 20 m het maximum.
Plantnet
De app kan je gewoon gratis downloaden via de Apple of Play Store.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
PlantSnap is gratis voor Android en iOS.
Deze kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) van 115,61 meter staat in een afgelegen deel van het Redwood National Park in het noordwesten van de Amerikaanse staat Californië. De boom, ontdekt in 2006, is vernoemd naar Hyperion, de Titaan uit de Griekse mythologie.
Wat je kunt doen is van een berk een 'struik' maken. Laat hem kappen tot op 30cm van de grond zodat hij opnieuw uitloopt. Dan gaat hij 5 tot 10 nieuwe stammetjes vormen het jaar daarop. Dit kan je dan om de 7 jaren doen.
Je kunt de berk dus snoeien op het moment dat de sapstroom stil staat. Dit is in de maanden november en december. Half januari komt de sapstroom al weer op gang, dus daarvoor moet de berk gesnoeid zijn. In de zomer kan de berk wel een lichte snoeibeurt hebben.
Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.