De Duitsers verloren in die dagen 900 locomotieven en 12.000 treinwagons. Ze moesten bijna 30.000 mensen inzetten om de spoorwegen te herstellen. De meeste bruggen over de Seine werden vernietigd. Bovendien werden vrijwel alle Duitse radarstations in Frankrijk en België uitgeschakeld.
De oorlog duurde hierdoor zes maanden langer, waardoor nog eens miljoenen mensen stierven: soldaten, concentratiekampgevangenen en burgers, zoals bij de bombardementen op Duitse steden. Het Derde Rijk capituleerde uiteindelijk op 7 en 8 mei 1945. Vijf dagen eerder hadden de Russische troepen Berlijn ingenomen.
6 juni 1944 is de geschiedenis ingegaan onder de legendarische naam D-Day. De dag van de geallieerde landingen op de stranden van Normandië. Het was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van de Duitse bezetter.
De invasie over zee werd voorafgegaan door bombardementen en luchtlandingstroepen. Het merendeel van de deelnemende oorlogsschepen was Brits en Amerikaans. De invasievloot werd aangevuld met schepen van de Canadese, Franse, Griekse, Nederlandse, Noorse en Poolse marine.
Door het hoge wolkendek konden de vliegtuigen niet goed verzamelen en raakten ze elkaar direct na het opstijgen al kwijt. Een flink aantal bommenwerpers brak hierdoor een kwartier na opstijgen de missie af. Toen de bommenwerpers nog boven de Noordzee zaten werden ze al aangevallen door Duitse jagers.
Als dat mislukt was, zou dat tot veel spanningen hebben geleid.'' Een groter deel van Europa zou dan achter het IJzeren Gordijn zijn verdwenen, vermoedt hij. ,,Nederland niet, maar wel delen van Zuid- en Oost-Europa.'' Ook Mak denkt dat het IJzeren Gordijn zonder D-Day wat westelijker had gelegen.
De Tweede Wereldoorlog in Nijmegen
Het bombardement vond plaats nadat geallieerde vliegtuigen als gevolg van het slechte weer plotseling werden teruggeroepen. De piloten kozen een gelegenheidsdoel uit nadat hun missie naar het Duitse Gotha was mislukt. Ze kozen voor het Nijmeegse spooremplacement.
Amerikaanse verliezen: 24.126 man: 3082 gedood, 13.121 gewond en 7959 vermist. Britse verliezen: 13.572 man: 1842 gedood, 8599 gewond en 3131 vermist . Canadese verliezen: 2815 man: 363 gedood, 1359 gewond en 1093 vermist.
Nederlandse bijdrage aan D-Day
Duizenden militairen, voertuigen, schepen en vliegtuigen zetten op 6 juni 1944 de bevrijding van Europa in gang. De kleine maar niet onverdienstelijke Nederlandse bijdrage aan D-day zelf bestaat uit een aantal schepen en vliegtuigen. Later komt de Prinses Irene Brigade in actie.
Op 6 juni 1944 begint kort na middernacht D-Day, een enorme militaire operatie. Meer dan 5.000 schepen vervoeren 150.000 geallieerde soldaten en 1.500 tanks naar de kust van Normandië in Frankrijk.
Normandië De bekendste militaire operatie die onder de naam 'D-day' bekend is geraakt is operatie Overlord, de geallieerde landingen in Normandië op dinsdag 6 juni 1944. Het was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa.
De voornaamste reden voor het ontstaan van D-day was de noodzaak van een tweede front in Europa. De Duitsers vielen namelijk in 1941 de Sovjet-Unie binnen. Daardoor hadden ze de druk in Oost-Europa vrijwel alleen moeten weerstaan. Vervolgens moest er dus een nieuw front geopend worden in West-Europa.
Een enorm leger van arbeiders moest de verschillende onderdelen van de campagne voorbereiden; van het bouwen van havens voor de landingsvloot tot het aanleggen van de enorme brandstofvoorraden. Op diverse locaties in Engeland werd aan de planning, voorbereiding en uitvoering van D-Day gewerkt.
Wat betekent D-day? Vaak wordt gedacht dat het staat voor Decision-Day, maar het is een term die militaire planners gebruiken voor de eerste dag van een operatie.
D-Day is de naam voor de historische dag toen de geallieerden landden op de kust van Normandië om West-Europa te bevrijden van nazi-Duitsland. D-Day was het begin van Operatie Overlord. D-Day startte in de vroege ochtend van 6 juni 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en eindigde circa 24 uur later.
Operatie Overlord (1944) was een militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plan werd bedacht door de leiders van de militaire geallieerde top, onder leiding van de Amerikaanse generaal Dwight D.Eisenhower . De operatie begon met een invasie op de stranden van Normandië in Frankrijk.
D-day: Generaals moesten 2,3 miljoen soldaten, 7000 schepen en 11.500 vliegtuigen bij elkaar brengen – zonder dat de Duitsers er lucht van kregen.
1500 man leiden de aanval in
Zo'n 1550 Amerikanen – verdeeld over 50 landingsboten met minstens 31 man elk – vormen de eerste aanvalsgolf op Omaha Beach, een van de vijf stranden waar de geallieerden landen. Maar in de loop van D-day zullen er wel 35.000 Amerikaanse soldaten aan land moeten komen.
Van de 40.444 mannelijke uitgezonden militairen, overleden er 252 (0,62%) en pleegden er 22 (0,05%) zelfmoord na uitzending in de onder- zoeksperiode tussen 2004 en 2012.
Hoewel de locaties niet zo heel ver van elkaar liggen, was het verschil tussen deze twee stranden tijdens D-Day groot. Cijfers zeggen in dit geval veel; op Utah sneuvelden tweehonderd soldaten, terwijl op Omaha ruim drieduizend Amerikanen de dood vonden, waarvan tweeduizend in de eerste twee uur.
Op 6 juni 1944 probeerden Amerikaanse troepen de kust van Omaha Beach te bereiken, het begin van operatie Overlord. Het was het startschot van D-Day: de geallieerde invasie in het door Duitsland bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.
14 Mei 1940: Rotterdam brandt
De Duitse luchtmacht bombardeert op 14 mei het centrum van Rotterdam. De Nederlanders zijn geschokt. Niemand had dit verwacht. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad.
Het bombardement op Arnhem van de United States Army Air Forces vond plaats op 22 februari 1944. Het betrof een vergissingsbombardement, de eigenlijke doelwitten waren Kleef en Goch. Er vielen 60 doden.
Op zondagochtend 6 december 1942 bombardeert de Britse luchtmacht de Philipsfabrieken in Eindhoven. Philips produceert onderdelen voor Duitse militaire apparatuur. De fabrieken staan verspreid in de stad.