Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Vrouwenmantel. Vrouwenmantel is een sterke bodembedekker die je makkelijk kan combineren door het aantrekkelijk blad en de vrij neutrale bloemkleur. Deze plant wordt tussen de 10 en 40 cm hoog. Van mei tot september bloeit de plant met geelgroene trosvormige bloemschermen.
Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia. Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als u voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Blauwe bessen houden van vochtige en zure grond. Om die reden hebben we daar gekozen voor een bodembedekking van takjes coniferen. Zo blijft de grond vochtig, het houdt wat onkruidgroei tegen en de struiken zijn groot genoeg om voeding uit de diepere lagen van de grond te halen.
Plant onder je bessenstruiken bosaardbeien, die houden de grond onkruidvrij en vochtig, en leveren ook nog eens geweldig lekkere aardbeitjes op.
Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Hortensia combineren
Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
Indien deze gegevens ontbreken, dan geldt: voor het plaatsen van bodembedekkende planten reken je met 8 tot 10 planten per vierkante meter. Bij bodembedekkend struikgewas neem je 6 tot 8 planten per vierkante meter.
Combineer je rododendron met extra bodembedekkende vaste planten zoals gele dovenetels en varens.