De ooievaarsbek, beter bekend als Geranium, is een klassieker. Geraniums zijn groenblijvende bodembedekkers tegen onkruid die in verschillende kleuren bloeien: wit, blauw, paars of roze. Deze plant is niet kieskeurig en doet het goed in zowat elke grond.
Plant sterke bodembedekkers, zoals Waldsteinia of Hedera. Als die een gesloten dek vormen dan komt er (bijna) geen onkruid meer doorheen. Wel goed mesten, zodat de bodembedekkers sterk groeien.
Pachysandra. Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Hoe ver moet je bodembedekkers uit elkaar planten?
Indien deze gegevens ontbreken, dan geldt: voor het plaatsen van bodembedekkende planten reken je met 8 tot 10 planten per vierkante meter. Bij bodembedekkend struikgewas neem je 6 tot 8 planten per vierkante meter.
Wat is de beste tijd om bodembedekkers te planten?
Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Boomschors staat verder bekend om de vochtregulerende werking. Boomschors gaat uitdroging van de grond tegen en kan daarom uitstekend worden gebruikt tussen planten. Houtsnippers hebben een iets minder vochtregulerende werking. Een andere belangrijke eigenschap van boomschors is de lange levensduur van het product.
De Ooievaarsbek geeft de hele zomer lang lieflijke lichtroze bloemetjes waar bijen dol op zijn. Onkruid heeft maar weinig kans tussen deze plant dankzij de bossige groeiwijze van deze zomerbloeiende bodembedekker. In de zon/halfschaduw zal de Ooievaarsbek vanaf juni t/m september uitbundig bloeien.
Zowel wintergroene als bloeiende bodembedekkers zijn erg populair onder tuiniers. Een voorbeeld van wintergroene bodembedekkers zijn de klimop (Hedera) en Sedum, ook wel vetkruid genoemd. Deze bodembedekkers kunnen prima in de wat formelere tuinstijlen worden aangeplant.
Afhankelijk van de hoogte en plantbouw varieert de behoefte tussen de 9 en 16 planten per vierkante meter. Dit komt door plantafstanden tussen de 20 en 30 centimeter te berekenen. Bij een herbeplanting kunnen ruwweg 10 planten per vierkante meter worden gerekend. Natuurlijk kan de afstand worden uitgebreid.