Vooral 'luchtige' planten zoals de vlasleeuwenbek, het perzikbladklokje of ijzerhard (Verbena) zijn goed met rozenstruiken te combineren. Of kies voor lage planten zoals het zeepkruid, Perzische kruisjesplant (Phuopsis), anjers en lage ooievaarsbek.
Plaats naast de roos een wat lagere plant zoals duizendblad (Achillea), een soort met laag blad en hoge bloemstengels zoals de klokjesbloem Campanula persicifolia, of een plant met een heel luchtige groeiwijze zoals ijzerhard (Verbena bonariensis) en ooievaarsbek (Geranium). Ook fijne eenjarigen zijn geschikt.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Door het aroma van kruiden hebben ziektes en plagen bij de roos minder kans. Het bladgroen en de textuur variëren van kruid tot kruid maar passen bijna altijd samen met rozen. Zeker wanneer je kiest voor lavendel, dille, bieslook, rozemarijn, venkel of tijm.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Om een gesloten geheel te creëren, plant je de bodembedekkende rozen dicht bij elkaar. Houd drie á vier planten per vierkante meter aan. In tegenstelling tot de meeste andere rozensoorten, hebben bodembedekkende rozen niet veel zon nodig; een plek in de ochtendzon is vaak voldoende.
Klimrozen en clematissen combineren
Je kunt kiezen voor klimrozen en clematissen die elkaar in bloei opvolgen of die tegelijkertijd bloeien. Een aantal soorten klimrozen is snel uitgebloeid, waarna een clematis de rest van de zomer voor kleur zorgt. En vice versa.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.
Het basisprincipe is bij de meeste rozen hetzelfde. Haal eerst de aarde tussen de takken weg en maak de grond weer glad. Dood hout en takken die naar binnen wijzen moeten helemaal worden weggesnoeid. Houd een aantal stevige takken over die goed verdeeld zijn en snoei ze tot op drie à vijf ogen vanaf de grond.
Geen enkele plant is zo divers als de roos. Combineer rozen met verschillende groeivormen en er ontstaat al snel een echte rozentuin. Plant bodembedekkende rozen samen met hogere struikrozen en stamrozen. Vergeet niet de lucht in te gaan: zet klimrozen tegen een muur, rozenboog, pergola of hek.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Wat is Kieseriet? Kieseriet is een magnesiumhoudende meststof die voornamelijk magnesium bevat en zwavel. Beide stoffen zijn oplosbaar in water. Na een regenbui komen deze makkelijk vrij en worden heel snel opgenomen door de planten.
Rozen groeien in bijna iedere tuin, als de grond maar goed bewerkt is en de noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het omspitten van de grond en het inbrengen van organische meststoffen zoals koemest, gedroogde koemest of compost is goed voor alle grondsoorten.
Het gebruik van chemische bemesting in de vorm van groene of blauwe korrel is af te raden bij de pas aangeplante rozen. Het kan onherstelbare schade aan de wortels aanrichten.
Rozen in pot hebben doorgaans drie of vier keer mest nodig. De Bierkreek gebruikt voor haar rozen uitsluitend organische meststoffen. Zij heeft de perfecte rozenmest samengesteld uit voedingsstoffen en sporenelementen die niet alleen nuttig zijn voor de plant zelf, maar ook het bodemleven stimuleren.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.