Op zoek naar makkelijke terrasplanten die in de volle zon kunnen staan? Kies dan voor planten met een dikke huid, zoals vetkruid (Sedum), agave (Agave) en gomboom (Eucalyptus). Deze planten houden van zon en drinken relatief weinig water. Een groene keuze in droge tijden.
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.
Ze groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Tijdens de winter sterven ze af. Typische bloemen in een bloemenakker zijn: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem, bolderik …
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Wat is het verschil tussen hortensia en Hydrangea?
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
Licht: De Hortensia Annabelle en Hortensia Strong Annabelle staan graag op een plek in de halfschaduw. Een plek in de volle zon wordt ook verdragen, zolang de bodem genoeg vochtig blijft. In de volle zon moeten ze dus regelmatig water krijgen om niet uit te drogen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.