Geen nood, want in de winkel kun je in januari-februari volop bloeiende bolgewassen op pot kopen: blauwe druifjes, vroege narcissen, krokussen, hyacinten… Leuk voor op het terras, en na de bloei kun je ze alsnog in de tuin planten.
De juiste zaaiperiode voor eenjarige bloemenmengsels is vanaf eind april tot uiterlijk begin juni. Des te later je zaait, des te later de bloemen uit zullen komen. Mocht je dus in juni pas zaaien, dan zullen de bloemen ergens in augustus bloeien.
Strooi de zaadjes uit en druk licht aan, geef direct water. Als de plantjes opkomen is het vaak nodig om te dunnen; elk plantje heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De zaailingen hoeven niet verplant te worden. Blijf regelmatig water geven en verwijder onkruid.
Kan ik in februari nog tulpenbollen planten? Omdat tulpen voorjaarsbloeiende bollen zijn, moeten ze in het najaar geplant worden. Als je tulpen in februari plant, kunnen hier in april of mei bloemen uitkomen.
Plant bladverliezende hagen en bomen zolang het niet vriest. Haal de uitgebloeide lentebollen uit hun pot en zet ze in de volle grond. Het vroege voorjaar is een goede periode om een nieuwe haag te planten. Plant bomen en struiken met kale wortel na aankoop zo snel mogelijk.
Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden.
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Let er maar eens op, er zijn meer bloemen in de winter te vinden dan je denkt. De echte winterbloeiers zijn planten die van nature in de winter beginnen te bloeien. Ze kunnen goed tegen kou en ijs. Sneeuwklokje, hazelaar, zwarte els, kerstroos en winterakoniet zijn hiervan bekende voorbeelden.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
De planten worden gekweekt vanwege de bloemen. De papaver somniferum is makkelijk te zaaien in de volle grond. Papaver zaden kunnen vanaf september tot april geplant worden. Als er (strenge) vorst verwacht wordt, dan is het beter om pas in de vroege lente te zaaien.