Echte zomerbloemen zijn de bloemen die in de zomermaanden in de buitenlucht worden gekweekt. Rozen zijn ultieme zomerbloeiers. Een romantisch boeket van rode bloemen voor je geliefde combineer je fraai met verschillende groene materialen en siertakken.
De bekendste zomerbloeiende bloembollen zijn: calla, dahlia, begonia, gladiool, lelie, nerine en ranonkel. Kijk eens op bloembol.org daar staan nog veel meer zomerbloeiende bloembollen. Let op: Zomerbollen of knollen worden twee keer zo diep geplant als de bol hoog is. Een uitzondering geldt voor begonia's en dahlia's.
Ze groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Tijdens de winter sterven ze af. Typische bloemen in een bloemenakker zijn: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem, bolderik …
De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).
De bekende klokjes van de campanula komen uit in de bloeiperiode van juni tot en met augustus. De plant kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens de bloeiperiode moet je de plant 2 keer per week water geven. Ook adviseren we de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Meerjarige of tweejarige planten zijn planten die eerst een seizoen groeien en dan de volgende lente pas bloeien. Ze groeien voornamelijk in de lente of zomer direct nadat je ze gezaaid hebt. Ze en slaan hun extra energie op in hun wortels en bloeien het 1e jaar nog niet.
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Als je ze plant in goed afwaterende grond zijn de bloembollen van Eucomis winterhard tot ongeveer -6ºC. Raak dus niet in paniek bij wat nachtvorst! Plant de bollen circa 15 cm diep in potten voor een prachtig zomerspektakel. Of zet ze in de border wanneer ze goed groeien, na de laatste vorst.
Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia). De derde soort zijn verwilderingsbollen.
Zomerbloeiende bolgewassen, kortweg zomerbollen genoemd, als dahlia's, lelies en gladiolen laten vanaf augustus hun bijzondere, vaak indrukwekkende bloemen zien. Maar je moet wel even aan de slag, want deze zomerbollen planten doe je in april en mei.