De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Douche minstens één keer per dag en gebruik een anti-transpirant deodorant als Rexona om droog en fris te blijven. Draag schone, droge kleding en trek regelmatig wat schoons aan om de opbouw van droog zweet of zweetplekken tegen te gaan.
Immuun voor zweetlucht
Terwijl je in andere huizen soms wel een specifieke geur kan waarnemen, eigen aan die personen of plekken. Onze reukzin past zich snel aan. Klinkt handig, maar het is in de praktijk ook best vervelend en gênant, want dat zweetluchtje zal eerder door je omgeving dan door jezelf opgemerkt worden.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Deo gebruiken op een natte huid
Anti-perspirants en deo's werken het beste op een droge huid. Dus als je net uit de douche komt of al zweterig bent, werkt het minder goed.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Dus in plaats van zweet oksels en stinkende oksels aan te pakken met aluminium chloorhydraat, kun je beter een natuurlijke deodorant gebruiken met aluinsteen. Dit prachtige kristal ontstaat als mineralen in contact komen met zuurstof en zo een prachtig kristal vormen.
Waarom stinken pas gewassen kleren naar zweet? Dat heeft te maken met de melkzuurbacteriën die na het wassen zijn achtergebleven op je kleding. Uit de was vandaan ruiken je kleren nog lekker fris, maar als je het even aan hebt, of je gaat het strijken, komt die vieze geur van oud zweet je tegemoet.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Een verhoogde vorming van huidplooien als gevolg van obesitas kan de vorming van lichaamsgeuren beïnvloeden. Een aantal ziekten en verschillende medicijnen kunnen ook je eigen lichaamsgeur veranderen. Zieke nieren kunnen uw adem bijvoorbeeld naar urine laten ruiken.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Oy is een diep reinigende zeep tegen zweetgeur die je enkel gebruikt op de plaatsen waar nodig: de vochtige warme plekken op het lichaam om te deodoriseren. De zeep is lokaal te gebruiken voor oksels , voeten en huidplooien. Op droge huid aanbrengen, 1 minuut laten inwerken en dan pas afspoelen met water.
In de zomermaanden is een goede deodorant een must. Maar ga je voor een spray of een roller? Je denkt misschien dat het niet uitmaakt, maar er is wel degelijk een verschil. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat een spray een stuk minder effectief is dan een roller.
Iemand die veel zweet, kan beter een roller gebruiken, omdat de deodorant of antitranspirant daarmee beter op de huid kan worden aangebracht. Hoe beter de zweetklieren in contact komen met en product, hoe beter het werkt. Ook de dikte van de laag maakt uit; een beetje 'deo' werkt doorgaans minder goed dan wat meer.
Odorex Extra Dry Lotion is langer werkzaam dan een reguliere deodorant, slecht 2-3 maal per week aanbrengen volstaat. Is dit product schadelijk voor mijn huid? Nee, Odorex is niet schadelijk voor de huid. De werking van het actieve bestanddeel van Odorex berust op het afsluiten van de zweetklieren onder de oksels.
Zweet dat uit uw huid komt, ruik je niet. Bacteriën op de huid kunnen het zweet veranderen in stoffen die je wel ruikt. In de puberteit ontstaan extra zweetkliertjes in de oksels, bij de lippen, tepels, penis en vagina. Deze maken zweet en geurstoffen die persoonlijk zijn.
Het korte antwoord: In de meeste gevallen is de oorzaak een onvoldoende inname van koolhydraten voor een langdurige intensieve inspanning. Hierdoor raken de glycogeenvoorraden uitgeput en moet het lichaam de energie halen uit eiwitten, waarbij het afvalproduct een ammoniakgeur veroorzaakt.