Net zoals bij het grillen is daarom voor het frituren een olijfolie nodig die zeer hittebestendig is. Zo wordt jouw gerecht het lekkerste bereid. Gebruik bijvoorbeeld de Bertolli olijfolie Classico . Deze olijfolie is te gebruiken voor warme gerechten en bij hoge temperaturen.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Het verhaal dat je olijfolie beter niet kunt verhitten doet al jaren de ronde, maar in principe is het een fabeltje. Tot 207 graden Celsius kan het namelijk prima en is het zelfs gezond(er). Je kunt zelfs prima frituren met (extra vierge) olijfolie!
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Niet alle olies zijn geschikt om te verhitten. Het kan zelfs ongezond zijn omdat er kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan. Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Koudgeperste olie bevat echter te veel water en is niet op hoge temperatuur gebakken, dus het heeft geen smaak van warmgeperste olie en heeft een kortere bewaartijd dan heetgeperste olie.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
Om te bakken is het beter om 'gewone' olijfolie te gebruiken. Bij extra vierge olijfolie kunnen bij hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld tijdens het frituren, schadelijke stoffen als PAK's ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.
Het is dus niet nodig om een zeer hittebestendige olijfolie te gebruiken. Als je Bertolli Originale extra vierge olijfolie gebruikt zit je altijd goed!
Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie. In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
Waarom zou je voor koudgeperste olie moeten kiezen? In de eerste plaats, omdat er geen warmte betrokken is bij het koude persproces, houdt het veel meer voeding vast en worden levende enzymen intact gehouden. Koudgeperste oliën behouden al hun smaak, aroma en voedingswaarde.
Extra vergine olijfolie is olie die niet is verhit en zonder extra toevoegingen. Puur dus. Daarmee is het dé olie die je op tafel zet om brood in te dippen, maar ook your weapon of choice bij het aanmaken van salades.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Lekker mals met olijfolie
Bak je biefstuk zoals je hem lekker vindt. Het geheim zit 'm in de juiste olie, de juiste pan, een goed stuk vlees en een beetje passie. Laat je biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Als het te koud is, gaat het vlees smoren in plaats van bakken.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Het goede nieuws is dat de beste kwaliteit olijfolie, verse Extra Virgin, zeker twee jaar goed blijft, wat meer is dan welke andere plantaardige olie dan ook, als gevolg van het hoge gehalte aan anti-oxidanten.
Arachideolie kan je dan weer wel verhitten tot zeer hoge temperaturen. Het is de perfecte olie om mee te wokken of te frituren. Arachideolie bevat veel onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Druivenpitolie heeft een lichte notensmaak en bevat veel onverzadigde vetten.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.