We geven informatie over enkele autostoelen die veel gebruikt worden in het vliegtuig: De Maxi-Cosi Pebble Pro, Rock, CabrioFix en Citi babystoeltjes zijn allemaal officieel goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig. Ze hebben hiervoor een TÜV goedkeuringssticker.
Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig.
Autostoel inchecken
Is jullie autostoel niet geschikt voor in het vliegtuig of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
De veiligheid van je baby (kind onder de 2 jaar) staat bij ons voorop. Daarom mag je vanaf 7 dagen na de geboorte reizen met het vliegtuig. Je kunt je baby op schoot nemen of een aparte stoel boeken. Je kunt een eigen stoel reserveren voor je baby via ons Service Center.
Boek je een eigen stoel voor de baby, dan mag je een autostoeltje (van bijvoorbeeld Cybex of Maxicosi) meenemen het vliegtuig in en dat kan dan op de stoel gezet worden. Dat kan fijn zijn, want het is voor een kleintje vaak niet zo comfortabel om op een grote mensen stoel te zitten.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij. Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar.
Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Je mag maximaal 100 ml gekookt water (om te mengen met melkpoeder) meenemen in je handbagage. Heb je meer water nodig, dan kun je dit vragen aan het cabinepersoneel.
Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je. Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten.
Per baby mag je gratis een kinderwagen en nog 1 extra babyartikel naar keuze (autostoeltje, stoelverhoger of reiswieg) meenemen. Voor een gratis reizende baby (dus op schoot) mag je ook nog naast je eigen handbagage een babytas tot 5kg meedragen.
Vlieg je met één of meerdere kinderen? Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel in het vliegtuig nodig. Je betaalt dan hetzelfde tarief als voor een volwassene.
Een beschermhoes is een echte must, want bij Transavia laat je de kinderwagen dus al bij de incheckbalie achter. Als je geen beschermhoes hebt, stopt de luchtvaartmaatschappij de wagen bij incheckbalie vaak in een grote plasticzak.
Welke bagage mag ik voor mijn baby meenemen met TUI fly? Voor baby's t/m 1 jaar geldt een gratis ruimbagagevrijdom van 10 kg. Daarnaast mag je één paraplubuggy, andere buggy van klein formaat, maxi cosi of easy walker tot 10 kg gratis meenemen. Baby's en kinderen jonger dan 2 jaar hebben geen recht op handbagage.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
In het vliegtuig kun je gewoon je baby verschonen, bij alle toiletten zit een speciale klep die je omlaag kan doen. Hierop kan je kindje rustig liggen om verschoond te worden door papa of mama. De plank waar je kindje op ligt is wel vrij hard, het is voor zijn hoofdje daarom fijn als je een matje meeneemt.
Tip 1: Je plek in het vliegtuig
Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten.
Pyjama aan doen, verhaaltje voorlezen en de favoriete knuffel erbij pakken als je wil dat je kind lang gaat slapen. Voor het middagdutje doen we dit juist bewust allemaal niet en doen juist hetzelfde als slapen in de auto. Kleertjes aanhouden maar wel een liedje zingen.
Een paraplu buggy is een kleine, lichte en compacte buggy uit één stuk. Je kunt de buggy, net als een paraplu, gemakkelijk in een handomdraai dichtklappen. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag je enkel paraplu buggy's meenemen tot aan de gate.
Mag dit mee ja of nee? Te beginnen met je handbagage inpakken. Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof.
Wat zijn de afmetingen van handbagage bij Ryanair? Het gratis persoonlijk item mag een maximale afmeting van 40x20x25 cm hebben. De maximaal toegestane grootte van extra handbagage is 55 x 40 x 20 cm. * Als je bagage groter is, zal je deze in het ruim moeten laten vervoeren.
Bij Ryanair mag een buggy op het vliegtuig als het volledig kan worden samengevouwen. De buggy voor het vliegtuig mag zelfs gratis mee. Naast je opvouwbare buggy voor het vliegtuig mag je ook nog een stoelverhoger, reiswieg of autostoeltje meenemen.