Kia EV6 wint titel na zenuwslopende race met de Renault Mégane.
Bij de productie en verbranding van benzine komt immers CO2 vrij. Bij het opwekken van elektriciteit ook, maar doordat het aandeel groene energie in Nederland steeds groter wordt, daalt de indirecte CO2-uitstoot van elektrische auto's. Zo wordt zelfs een bestaande e-auto elk jaar een beetje schoner.
Suzuki is het betrouwbaarste automerk van Nederland.
Alle Suzuki's in het onderzoek krijgen een zeer hoge score: zo behaalt de Ignis een 8,6, de Swift een 8,3, de S-Cross een 8,8 en de Vitara zelfs een 8,9.
De consumentenbond bekroonde de Volkswagen Polo in 2021 tot de meest betrouwbare auto.
De grote winnaar is de Toyota Verso-S met rapportcijfer 9,9 (zie kader). Onderaan de ranglijst staan drie 'Europeanen'. Want anders dan het cliché 'Duits = degelijk' zit zelfs Volkswagen bij de slechtst scorende merken. Ook de Franse merken Renault en Peugeot blijven probleemkinderen qua betrouwbaarheid.
Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power kun je het beste gaan voor Lexus, Porsche, Toyota of Volkswagen. Het Britse What Car maakte een top zes van Suzuki, Lexus, Toyota, Kia, Mitsubishi en Subaru. De conclusie is dus duidelijk: met een Japanse auto, met name een Toyota of een Suzuki, zit je vaak wel goed.
De betrouwbaarste auto's
Auto's die goed uit de test komen (en die wie hier ook hebben), zijn de Toyota Corolla, BMW 4-serie, Mazda MX-5, Ford Mustang, Lexus NX, Hyundai Santa Fe, Lexus UX, Kia Sorento en Porsche Cayenne.
Vanaf 2035 mogen in de EU geen nieuwe auto's en bestelbussen op benzine, diesel of lpg worden verkocht. In 2030 moet de CO2-uitstoot van nieuwe auto's met 55 procent zijn verlaagd (in vergelijking met 2021). Voor bestelbussen geld een verlaging van 50 procent in 2030.
Het is niet te voorspellen hoe lang u nog kunt rijden in een auto op benzine of diesel. Dat geldt ook voor auto's die op lpg rijden. De Rijksoverheid wil in ieder geval in 2050 helemaal geen CO2 meer uitstoten. Dit staat in de Energieagenda.
De top 5 meest betrouwbare merken zijn Toyota, Suzuki, Honda, Mazda en Subaru. Welk merk auto meeste pech? Onderaan de lijst vind je drie Europese merken. Volkswagen, Renault en Peugeot blijven probleemkinderen qua betrouwbaarheid.
Betrouwbaarste en minst betrouwbare automerk
Dat zijn de Suzuki Celerio, Ignis, Swift, SX4 en Vitara. Met uitzondering van BMW op plaats 5 bestaat de gehele top-10 uit Japanse en Koreaanse automerken. Citroën komt dit jaar met een 6,0 als minst betrouwbare automerk uit de test, gevolgd door Renault, Ford en Fiat (6,1).
De grens van 200.000 km wordt soms ten onrechte beschouwd als het einde van de levensduur van het voertuig, vooral voor dieselmotoren. In werkelijkheid kan je een goede zaak doen met een tweedehandsauto met 200.000 km, als die goed werd onderhouden.
Dit zijn de meest en minst betrouwbare automerken volgens 30.000 eigenaren. Lexus staat op de eerste plaats in de jaarlijkse betrouwbaarheidsstudie van het gerenommeerde J.D. Power instituut. Op plek twee eindigde Genesis, een luxemerk van Hyundai dat momenteel in slechts een beperkt aantal Europese landen te koop is.
Natuurlijk is de staat van onderhoud bij aankoop belangrijk. Uitgaande van een goed onderhouden auto zullen de onderhoudskosten voor een Toyota, Mazda, Mitsubishi, Suzuki en Daihatsu het laagst zijn.
Ons advies aan dieselrijders
We adviseren niet om een nieuwe dieselauto te kopen. Door de toenemende, strengere maatregelen en de populariteit om elektrisch te rijden, is het minder interessant om te investeren in een dieselauto.
Zo is niet Toyota of Lexus zoals je misschien zou verwachten het meest betrouwbare automerk, maar Suzuki. Met een rapportcijfer van 8,5 staat Suzuki op de eerste plek en daarmee stoot het landgenoot Mitsubishi van de troon, dat vorig jaar door de Consumentenbond als meest betrouwbare automerk werd bestempeld.