Citeren is het letterlijk kopiëren van andermans woorden. Dit kan een zinsdeel, een zin of een alinea zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatst en dat je correct verwijst naar de originele auteur(s) in de tekst en in de literatuurlijst.
De bronvermelding dient een aantal doelen: Je geeft hiermee auteurs van bronnen erkenning voor hun werk.Je geeft de lezer van je scriptie de kans om de bron op te zoeken.Je voorkomt plagiaat.
Vermeld bij een citaat altijd de achternaam van de auteur van de tekst en het jaartal waarin de tekst waaruit je citeert is gepubliceerd. Vermeld ook het paginanummer van de pagina waar je citaat staat (als er sprake is van een document met meerdere pagina's).
citeren (examen)
Citeren betekent: iets letterlijk overnemen. Als je een lang stuk tekst moet citeren, mag je de eerste twee woorden en de laatste twee woorden plus de regelnummers noteren. Zet citaten altijd tussen aanhalingstekens.
Plaats een citaat altijd tussen aanhalingstekens. Laat deze volgen door een verwijzing tussen haakjes (achternaam auteur(s), jaartal, paginanummers(s), of door de auteur(s) in de tekst te noemen.
Citeren is het letterlijk kopiëren van andermans woorden. Dit kan een zinsdeel, een zin of een alinea zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatst en dat je correct verwijst naar de originele auteur(s) in de tekst en in de literatuurlijst.
Je parafraseert wanneer je de ideeën van een andere persoon in je eigen woorden wilt weergeven.Daarentegen citeer je wanneer de oorspronkelijke woorden relevant zijn. Doorgaans wordt in wetenschappelijke teksten geparafraseerd waar kan en geciteerd waar moet.
Er bestaan geen vaste richtlijnen die bepalen hoeveel tekst je letterlijk mag overnemen uit andermans werk. Houd er echter wel rekening mee dat een tekst vol citaten minder goed leesbaar is. Daarnaast toon je met citeren niet aan dat je de stof goed beheerst en het in eigen woorden kan opschrijven.
Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes waarin achtereenvolgens de achternaam van de auteur(s), het jaartal en paginanummer(s) worden genoemd; Paginanummers worden aangeduid met de afkorting 'p. ' (page).
Een citaat gebruik je om een punt te verduidelijken, of als je de oorspronkelijke formulering van een ander wilt analyseren. Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst.
Grote stukken tekst uit een andere bron kopieert zonder aanhalingstekens, citaten en bronvermelding.Ook met bronvermelding is hier sprake van plagiaat. De functie zoeken en vervangen gebruikt. Het vervangen van enkele woorden in een gekopieerde tekst uit een andere bron wordt ook gezien als plagiaat.
Een juiste bronvermelding is de beste manier om plagiaat te voorkomen. Zo laat je duidelijk de oorsprong van het gebruikte materiaal zien. Dit doe je door een aantal gegevens te vermelden, zoals de naam van de auteur, titel, jaartal en uitgever.
Het werkwoord refereren betekent 'verwijzen naar', 'terugkomen op'. Het wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied gecombineerd met het voorzetsel aan. (1a) Nu ze refereren aan de vorige bijeenkomst, zullen we ons opnieuw beraden.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website.
Als je citeert zonder een geoorloofd doel, het citaat niet proportioneel is of je geen bron vermeldt, schend je het auteursrecht van de maker. Deze schending is onrechtmatig en als er hierdoor schade is ontstaan moet je die vergoeden. Het opzettelijk schenden van een auteursrecht is zelfs strafbaar.
Als de publicatiedatum onbekend is, gebruik je “z.d.” (zonder datum). Bijvoorbeeld: (Jagers, z.d.).
Geen auteur
In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert.
Een citaat is een stukje tekst dat woord voor woord is gekopieerd uit een bron. Je kunt een woord, deel van een zin, hele zin of hele passage citeren. Er zijn drie hoofdregels voor citaten in APA-stijl: Als het citaat minder dan 40 woorden bevat, plaats je het tussen dubbele aanhalingstekens.
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Citeren zonder aan te geven dat het om een citaat gaat (zonder aanhalingstekens of een blokcitaat te gebruiken) is een vorm van plagiaat, ook als je wel de bron vermeldt. De lezer denkt dan dat je een tekst aan het parafraseren bent, terwijl je eigenlijk een tekst gekopieerd hebt.
' Als de citaatinleidende zin net als het citaat een vraag of een uitroep is, zijn er twee mogelijkheden: er komt zowel een vraagteken/uitroepteken voor als na het aanhalingsteken, of er komt alleen een vraagteken/uitroepteken voor het aanhalingsteken. (3a) Zei hij: 'Is dat geen klinkklare onzin? '?
Een bronvermelding in de literatuurlijst voor een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift bevat de namen van auteurs, het publicatiejaar, de titel van het artikel, de titel van het wetenschappelijke tijdschrift, het volume- en uitgavenummer, het paginabereik en een DOI (indien beschikbaar).
Als je naar persoonlijke communicatie verwijst in je tekst, zet je de initialen en achternaam van je bron tussen haakjes, samen met de woorden “persoonlijke communicatie”, en de datum waarop je de informatie hebt verkregen.