Je kunt de aroma's in 3 soorten indelen. De kunstmatige aroma's, die niets natuurlijks hebben, maar volledig kunstmatig gemaakt zijn. De natuurlijke aroma's, die wel een natuurlijke grondstof hebben, maar niets van de oorspronkelijke grondstof, waar de smaak eigenlijk vandaan komt, te maken heeft.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, bijvoorbeeld koken, stomen of fermentatie. Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Er wordt veel aroma van gemaakt, denk bijvoorbeeld aan kaneel-aroma, of vanille aroma. Deze drie aromastoffen geven WEL risico's voor de gezondheid bij een te hoge inname. Daarom mogen deze stoffen niet overal inzitten en is er per aromastof een maximale hoeveelheid vastgesteld.
De bekendste smaakstoffen zijn suiker en zout. Zo wordt er dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat er in de mond gebeurt en in de neus. Gebeurt smaak dan niet in de neus? De mond heeft smaakpapillen met chemoreceptoren voor de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur, umami (hartig) en mogelijk ook vet.
Zijn aroma's vegan? Een aroma is veganistisch als het geen stof met een dierlijke oorsprong bevat of dieren zijn gebruikt tijdens de productie van het aroma. In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben.
Reacties. Om een extract te maken van natuurlijke vanille wordt vrijwel altijd alcohol (ethanol) als oplosmiddel gebruikt om het aroma te extraheren. Om het aroma in oplossing te houden bevat het eindproduct nog steeds alcohol.
In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben. Aroma's staan bijna altijd onvolledig gespecificeerd op de ingrediëntenlijst.
Baconaroma is een natuurlijk aroma dat verkregen wordt uit spek (varkensvlees). Spek wordt ook wel eens "bacon" genoemd (Engelse naam voor spek). Algemene opmerking: Aroma's kunnen op vele manieren verkregen worden: synthetisch of natuurlijk.
Het is mineraalwater waar we of synthetische of natuurlijke aroma's aan toevoegen, zoals bij SPA®Touch. De natuurlijke aroma's moeten worden verkregen via een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie. Er bestaan niet-bruisende en bruisende waters met smaak.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Boteraroma is een smaakmaker met de smaak van boter. Samen met acetoïne is het voornamelijk butaandion dat boter zijn karakteristieke smaak geeft. Boteraroma kan zowel van dierlijke als niet-dierlijke oorsprong zijn.
Aromatische wijnen worden gemaakt van druiven die een sterk aroma hebben, en ze kunnen zowel rood als wit zijn. De meest voorkomende aromatische druivensoorten zijn Gewürztraminer, Muscat, en Riesling. Aromatische wijnen staan bekend om hun intense smaak, en ze kunnen zowel zoet als droog zijn.
Aangezien het niet verplicht is om de aroma's op het etiket te specificeren, gebruiken de fabrikanten vage en soms zelfs ronduit misleidende termen, zoals "aroma" of "aardbeienaroma". Hoewel de stoffen worden toegevoegd, worden ze wettelijk gezien niet als additieven beschouwd.
Kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen zijn levensmiddelenadditieven die niet vanuit een natuurlijke bron zijn verkregen. Veel aroma's worden door chemische synthese verkregen: de smaak kan erg lijken op bijv. echte frambozen, maar bij de productie is geen framboos te pas gekomen.
Extra informatie. Mais- en tarwezoutje met ham- en kaassmaak.
Dat kan in principe elk soort eiwit zijn, zowel plantaardig als dierlijk. In de praktijk blijkt het echter om bloedeiwitten van varken te gaan, of om een goedkope gelatinevariant. Waarom is het niet vegetarisch? Bloed en gelatine zijn slachtproducten.
De bekende stoere en brosse klassieker! Dit zoutje wordt gemaakt van de lekkerste maïs en de beste tarwe. Geniet ruitje voor ruitje van de ham en kaassmaak, om je vingers bij af te likken! Naast de klassieke Hamka's kun je ook genieten van Hamka's Mini.
Friet is meestal veganistisch, zolang het in plantaardige olie gebakken wordt en voorzien wordt van veganistische sauzen als ketchup, curry of piccalilly. Veganistische snacks zijn onder andere het broodje falafel en sommige soorten groentekroketten.
Haribo lanceert nu de Fruitmania, zij gebruiken die gelatine niet en zijn daarom perfect geschikt voor vegetariërs. Daarenboven gebruikt Haribo ook tot 20% fruitsappen en dat zou zich ook moeten laten smaken.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Bourbon Vanille bevat geen alcohol. Wat wel alcohol bevat, is het extract. Bourbon vanille-extract wordt verkregen door vanillebonen gedurende een bepaalde tijd in een spiritus te laten weken.
Ook de vanille-extract en vanille aroma uit de winkel bevatten alcohol. Dit zal dus niet volledig vervliegen. Nu is het wel zo dat je van vanille-extract eigenlijk nooit meer dan 2tl toevoegt, per stukje is het restant aan alcohol dat overblijft bijna te verwaarlozen. Maar nihil of niet, er blijft dus wel iets achter.