De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Plant een Anubias soort nooit met zijn wortelstok in de voedingsbodem, dit om rotting te voorkomen. Deze soort dient altijd boven de grond geplaatst te worden. Dit kunt u doen door de Anubias op bijvoorbeeld hout of steen te binden of lijmen. Bijna alle Anubias soorten zijn makkelijke planten.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Te veel of te lang licht zorgt voor algen, maar bij te weinig of te kort licht groeien je planten niet goed. Je moet dus zoeken naar een goede balans tussen licht en duisternis. Bij de meeste aquaria werkt het het beste om dagelijks 8 uur de verlichting aan te hebben.
De Anubias Barteri is niet de aller makkelijkste plant om te kweken, zeker niet omdat hij zo langzaam groeit, maar mogelijk is het wel. Om je plant te vermeerderen heb je een gezonde wortelstok nodig met een mooi aantal uitlopers.
Waterpest snoeien tijdens het groeiseizoen
Haal de kale stengels weg, maak stekken van de mooie groene stukken, bind die samen en zet die weer op de bodem van de vijver. Zo groeit de plant weer onder water, zorgt voor zuurstof in het water en neemt voedingsstoffen voor algen weg.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
De bodem van je aquarium reinigen
Om de ophoping van vuil op de bodem te voorkomen, kun je een bodemstofzuiger gebruiken. Deze zuigt het vuil van de bodem, maar zorgt dat het grind niet wordt meegezogen. Je kunt deze aquariumstofzuiger het best eens in de drie of vier weken gebruiken.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
Hoeveel kun je er planten? Als er te veel planten in de kom gezet zijn, kan de openheid en kalmte snel verloren raken en voelt het aquarium al snel te druk aan. Hiervoor kun je de volgende vuistregel hanteren: Lengte (in cm) x breedte (in cm) gedeeld door 50.
Gemakkelijke aquariumplant #1: javamos!
Tja, niet veel over te zeggen: dit plantje groeit echt in àlle omstandigheden. Of je nu veel of weinig licht gebruikt, aquariumbemesting of niet, dit plantje zal het wel overleven. Het leuke aan mos is dat je garnalen het heerlijk vinden om zich erin te verstoppen.
Van oorsprong groeit hij aan de oevers van waterlopen en in moerasgebieden in West-Afrika. Hij doet het zowel onder als boven water goed, zolang zijn wortelstok maar goed nat blijft. Dit maakt hem ook een ideale plant voor in een paludarium.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Met andere woorden: je aquariumplanten groeien slecht omdat één van de noodzakelijke voedingsstoffen niet of onvoldoende aanwezig is. Je aquariumplanten rotten weg omdat hun groei stopt van zodra die ene voedingsstof niet langer beschikbaar is.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoewel je de hoeveelheid voedsel zelf kunt bepalen, moet je een zuurstof testkit gebruiken om de hoeveelheid O2 (zuurstof) in het aquarium te meten. Doe een zuurstoftest om er zeker van te zijn dat je vissen voldoende zuurstof hebben.
Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes. Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken.
De bruissteen draagt bij aan het opnemen van zuurstof in het water en zorgt er voor dat het water in beweging komt. De bruissteen is gemakkelijk aan de luchtpomp te koppelen door middel van een luchtslang van 4-6 mm.