Dat betekent dat heel veel apparaten nog steeds gebruikmaken van deze frequentie. Niet alleen routers die je computer, smartphone, tablet en smart tv van internet voorzien, maar ook andere apparaten, zoals babyfoons, telefoons en bluetooth-apparaten.
Niet alle ontvangers ondersteunen 5 GHz
Niet alle WiFi ontvangers ondersteunen 5 GHz. Zo zijn laptops, smartphones en tablets vaak niet uitgerust met een dualband WiFi adapter en wordt door deze apparaten alleen 2.4 GHz ondersteund.
5Ghz band:
In bovenstaande berekening kan het access point de 50 verbonden apparaten voorzien van de gewenste bandbreedte en heeft deze zelfs nog wat marge over.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
Beide 2.4 en 5Ghz werken in basis hetzelfde, ze leveren een wifi verbinding met je device. Wil je snelheid op een korte afstand van het modem kies je voor 5Ghz, maar wil je betere verbinding op grotere afstand tot de router, dan kies je 2.4Ghz. Hopelijk is het iets duidelijker geworden.
WiFi kanalen in de buurt
Met het gratis programma inSSIDer kun je zien welke netwerken in de buurt zijn, hoe sterk het signaal is en op welk kanaal deze uitzendt. Test met dit programma de resultaten als je je router op kanaal 1, 6 of 11 hebt en kies het beste WiFi kanaal.
Gemiddeld is het 5 GHz wifi signaal 15% minder sterk dan de 2.4 GHz. Dit kunnen net de enkele meters bereik zijn die je mist, zoals voor de zolder. Het wifi kanaal heeft ook invloed op het bereik. Een bonded channel zorgt er namelijk voor dat het signaal minder ver komt.
Scannen van wifi kanalen
Met gratis software kun je wifi kanalen scannen en meten. Gebruik bijvoorbeeld Wifi Analyzer voor Android, of inSSIDer voor Windows. Op macOS kun je de standaard Wireless Diagnostics gebruiken. De software scant alle wifi netwerken in de buurt, en ziet met welk netwerk je verbonden bent.
Druk op 'Network Settings' en daarna op 'Wireless'. Nu kun je bij 'Band' een ander wifi-kanaal ingeven. Ga nu helemaal naar beneden en klik op 'Apply'.
Voordelen van een 5GHz netwerk: - Er zijn veel minder apparaten die hierop werken, dus minder storingen; - De signalen komen minder ver als 2.4GHz netwerken, waardoor je ook minder last hebt van buren; - Door de andere vorm van het signaal kun je bereik hebben op plekken waar je dat eerst niet had.
2,4 GHz is de standaard voor de meeste apparaten waardoor de snelheid afneemt, maar de beschikbaarheid in het hele huis is beter. 5 GHz levert hogere snelheden maar passeert muren niet gemakkelijk en het bereik is meestal korter. Als u 5G op uw netwerk ziet, weet dan dat het 5 GHz is.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.
Je wifi-modem gebruikt standaard de 2,4 GHz-frequentieband om het wifi-signaal te verzenden en te ontvangen. Vaak is het erg druk op deze frequentieband en daardoor kan wifi traag zijn of wegvallen. Je kunt ook de 5 GHz-frequentieband voor een beter wifi-signaal gebruiken.
U logt in op uw modem met http://192.168.2.254, als u bent ingelogd gaat u naar WiFi En daarna op Geavanceerd. Daarna ziet u de instellingen van de 2,4 GHz en de 5,0 GHz.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
De 5 GHz band heeft een korter bereik vergeleken met de 2,4 GHz band omdat bij bandbreedte geldt, hoe hoger de frequentie, hoe korter het bereik. Met andere woorden, als u een lagere frequentie gebruikt zoals de 2,4 GHz band, zal de afstand die het kan dekken groter zijn dan dat van de 5 GHz band.
Stoorbronnen zijn verschillende draadloze apparaten die flink kunnen storen op het wifi-signaal. De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Zoek met een WiFi-analyzer naar het minst bezette kanaal 1, 6 of 11 in de 2.4 GHz band. Zet de bandbreedte op 20 MHz. Zet ook in de 5 GHz band het kanaal vast tussen 36 en 52. De bandbreedte kunt u zo laten staan.
Navigeer naar Verbindingen. Klik onder Verbindingen op Mobiele netwerken. Klik vervolgens op Netwerkmodus. Selecteer 4G/3G/2G (automatisch verbinden)
De router benaderen
Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1. Welke dat precies is, lees je in de handleiding van je draadloze router.