Zoals hierboven al werd vermeld heb je een app nodig om de LED Smart Lampen te bedienen. De naam van de applicatie is: Magic Blue. Het gebruik van deze app werkt vlekkeloos en geeft de gebruiker veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk om RBG kleuren en lichtkleuren in te stellen.
Slimme verlichting is verlichting die je bedient via een app op je smartphone of tablet. De slimme ledlampen maken hiervoor rechtstreeks verbinding met wifi, of werken met een bridge via een smart home protocol zoals ZigBee. Bij sommige slimme lampen kan je ook kiezen voor een draadloze afstandsbediening.
Slimme verlichting, ook wel smart lampen genoemd, zijn stand-alone lampen die je in een bestaande fitting kunt draaien. Slimme lampen staan continu in verbinding met elkaar en je smartphone, met of zonder een hub. Deze lampen zet je aan- en uit, dim je en verander je van kleur op afstand.
Verbind de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond. Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit tot slot, indien mogelijk, ook de geel-groene aardedraad aan.
Slimme verlichting is een geavanceerde manier om je huis te verlichten. De slimme ledlampen bevatten software die in verbinding staan met een app, smart home-assistent of andere slimme accessoire, zodat je jouw lampen op afstand kunt bedienen. De traditionele wandschakelaars zijn daarmee verleden tijd.
Voor de basisinstallatie heb je slimme lampen en een stabiele Wi-Fi-verbinding nodig. Afhankelijk van het merk kan een centrale hub of bridge vereist zijn om de lampen met het netwerk te verbinden. Meer over de benodigdheden voor verschillende systemen kun je vinden op websites zoals Philips Hue of IKEA TRÅDFRI.
Officiële Philips Hue apps
Onze apps voor slimme verlichting kun je gratis downloaden, zijn gebruiksvriendelijk en bieden alle functies die je zo fijn vindt in het Philips Hue-systeem.
Met slimme verlichting zet je niet alleen de lampen aan en uit, maar regel je ook de helderheid, stel je timers in en pas je zelfs de kleur van het licht aan. Zo verander je de sfeer in elke kamer naar hoe jij het wilt.
Met een slimme meter app, ook wel energieverbruiksmanager genoemd, kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt.
Tuya is een communicatieprotocol wat werkt op het WiFi signaal bij jouw thuis. Het zet het 2,4 GHz signaal van jouw router om in een signaal wat geschikt is voor smart home producten. Hierdoor hoef je niet per se een aparte hub aan te schaffen om over te stappen op slimme verlichting.
In de LSC Smart Connect-app stel je automatische 'routines' in: de bewegingsmelder schakelt een lamp in, of het alarm, of allebei.Je krijgt bovendien een berichtje op je telefoon. Zo regel je een simpel beveiligingssysteem. Je legt ook slimme koppelingen met de buitenwereld.
Slimme verlichting van onder andere Philips Hue, Nanoleaf en LIFX is te bedienen met Apple HomeKit.
Zigbee is een communicatieprotocol.Je kunt het vergelijken met wifi.Een manier waarop slimme apparaten met elkaar communiceren, waaronder smart verlichting. Een groot voordeel van Zigbee is de onderlinge communicatie.
Je kunt de lampen van IKEA Tradfri ook in combinatie met de Philips Hue-lampen gebruiken. Dit kan een goedkope optie zijn als je je slimme verlichting op een goedkope manier wilt uitbreiden. Een extra Tradfri-lamp is vanaf 10 euro verkrijgbaar, terwijl een extra Hue-lamp minstens 15 euro kost.
Je kan voor de slimme verlichtingsproducten van IKEA spraaksturing gebruiken via Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Je hebt daarvoor wel een TRÅDFRI verbindingshub nodig.
Zo zou het kunnen zijn dat er al een bestaande situatie is met een Google Home-app, een slimme speaker van Google nest en een lamp die je hierbij graag wilt gaan gebruiken die je tegenkomt bij de Ikea. Mocht je hierover twijfelen, niet nodig. De lampen van Ikea zijn inderdaad 'gewoon' te koppelen aan Google Home.
De zwarte of bruine draad moet worden verbonden met de zwarte of bruine draad (L) van de lamp, Daarna verbind je de blauwe draden (N) met elkaar. Als de nieuwe lamp een groengele aardedraad heeft, verbind je die als laatste.
Een verkeerde dimmer of een niet-dimbare LED-lamp
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen.