Bij de politie in Mexico werken, blijkt zelfs levensgevaarlijk. De voortdurende strijd tegen de Mexicaanse drugskartels die massaal slachtoffers blijft eisen, maakt dat een Mexicaanse politieman de gevaarlijkste job ter wereld uitoefent.
Daaronder vallen ook politie, brandweer en militairen. Ook beveiligingswerkers, bouwarbeiders en elektriciens doen vaak gevaarlijk werk. Het soort gevaar verschilt per beroep. Zo lopen chauffeurs risico op botsingen en beveiligers hebben vaker te maken met geweld.
Kok is het gevaarlijkste beroep. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek. In België gebeuren er jaarlijks 1.700 ongelukken in de horeca, dat zijn er vijf per dag.
Koks bovenaan
Door de bank genomen zijn het vooral technische beroepen of banen in de transport en logistiek die als gevaarlijk worden gezien. Ook politie en brandweer staan – niet verrassend – hoog in de lijst.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat brandweermannen minder lang leven dan gemiddeld. Dat zou onder meer te wijten zijn aan het onvoldoende reinigen van de kledij, waardoor giftige stoffen doorheen de pakken in aanraking komen met de huid en kanker kunnen veroorzaken.
Een Amerikaans bedrijf zette een vacature online voor "director of operations". 24 mensen werden via een Skypegesprek gescreend voor de job. Het takenpakket was onmogelijk veeleisend – geen pauzes, voortdurend rechtop staan, onbetaald, ... – en dat lieten de sollicitanten ook blijken.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Kenmerk van zware beroepen. In de beleving van mensen hebben zware beroepen vooral een fysieke kant. Of nu je politieagent, verhuizer, bouwvakker of verpleger bent. In al deze beroepen werk je met je handen en moet je vaak fysieke werkzaamheden verrichten.
SWT op 58 jaar: 'medisch SWT'
Mindervalide werknemers of werknemers die met ernstige lichamelijke problemen kampen, kunnen van het SWT-systeem genieten vanaf 58 jaar. Ze moeten daarbij een beroepsverleden van 35 jaar kunnen aantonen.
Om op SWT te kunnen gaan, is in principe een collectieve arbeidsovereenkomst nodig die het recht op een aanvullende vergoeding bij werkloosheid regelt. Op nationaal vlak bestaat die CAO nr. 17 die iedereen recht geeft op SWT op 60 jaar. De meest sectoren verlagen deze leeftijd tot 58 jaar.
Vanaf 2016 heb je bijvoorbeeld recht op pensioen wanneer je 62 jaar oud bent en een loopbaan van 40 jaar achter de rug hebt. Enkel personen met een lange loopbaan zullen nog op hun 60ste met pensioen kunnen gaan. Er bestaan ook regelingen waarmee je nog vroeger met pensioen gaat.
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
De verzorging staat op de tweede plaats van lichamelijk belastende beroepen, direct na de bouw. Van de verzorgenden geeft 71 procent aan regelmatig lichamelijk zwaar werk te moeten verrichten, meldt het CBS.
Op voorwaarde dat een sectorcao of een cao op bedrijfsniveau het recht voorziet. De Nationale Arbeidsraad omschrijft in dit geval heel duidelijk wat een zwaar beroep is: werk in ploegen, in nachtdienst of in een stelsel van onderbroken prestaties.
Schoonmaakwerk is lichamelijk zwaar werk. Daarom hebben cao-partijen afgesproken dat je twee jaar eerder kunt stoppen met werken. Of minder kunt gaan werken.
Het beroep van bakker is al eeuwenoud en bestaat nog steeds. Vroeger was er ook de bakker aan huis. Dit was een bakker die brood aan de deur bezorgde. Hij schreef de inkopen in een boekje en rekende een keer per week af.
Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris.
1 op de 6 Werknemers heeft burn out klachten
Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.
20 procent van de werkende Nederlanders heeft last van te hoge werkdruk. Werk.
Als je ziektecontingent is uitgeput, kan je lijnmanager Medex vragen om je situatie te beoordelen. Na een onderzoek van een zogenaamde 'pensioencommissie' kan Medex je definitief arbeidsongeschikt verklaren. Als dit gebeurt, kom je in 'medisch pensioen'. Dit is een soort vervroegd pensioen om medische reden.
Regeling voor oudere werknemers uit het Pensioenakkoord
Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Volgens deze regeling mag je werkgever je een regeling aanbieden tot je AOW-leeftijd als je eerder stopt met werken. Dit is een onderdeel van het Pensioenakkoord.