Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Bloedverlies en afscheiding
De eerste dag na de behandeling kunt u nog wat helderrood bloedverlies hebben als gevolg van de klemmetjes die om de baarmoedermond hebben gezeten. Daarna heeft u waterige, bloederige afscheiding. Dit duurt gemiddeld 4 weken.
In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
Het optreden van hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties of bloedverlies tussen de menstruaties door kan een reden zijn om de baarmoeder te verwijderen. Deze menstruatieklachten kunnen een gevolg zijn van afwijkingen van de baarmoeder zelf, zoals bijvoorbeeld vleesbomen in de baarmoeder (myomen).
Werkhervatting en sport mag weer na 24 uur. Zolang er bloedverlies is adviseren wij, in verband met kans op infectie, het volgende; - geen geslachtsgemeenschap te hebben, - geen bad te nemen, douchen mag wel, - niet te zwemmen of sauna te bezoeken, - geen tampons te gebruiken, maandverband mag wel.
De Novasure is een behandeling bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een soort waaier (de Novasure) verbrandt het baarmoederslijmvlies met elektriciteit. Dit verdroogt het baarmoederslijmvlies waardoor het bloedverlies vermindert of helemaal stopt.
Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.
Als het endometrium onvoldoende ontwikkeld is, zal de kans op een succesvolle implantatie, en dus op een succesvolle zwangerschap, verlagen. Een onderontwikkeld of te dun endometrium is een vaak geconstateerde aandoening in fertiliteitscentra.
Indien de echo een verdikt baarmoederslijmvlies laat zien kan er weefsel weggenomen worden uit de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in de vagina in en plaatst een dun slangetje in de baarmoederholte waarin het weefsel wordt opgezogen (Pipelle). Dit kan kortdurend licht pijnlijk zijn.
In de meeste gevallen kunnen de dagelijkse activiteiten de volgende dag weer worden hervat en kunt u na 2 dagen weer werken. Gemeenschap mag weer vanaf drie weken na de ingreep of als u geen bloederige afscheiding meer heeft. Het advies is om de eerste twee weken niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.
Voor patiënten die lijden aan menorragieën is onlangs een nieuwe operatieve behandelmethode ontwikkeld: transcervicale resectie van het endometrium (TCRE). De ingreep is vergelijkbaar met de ingreep welke door de uroloog verricht wordt bij transurethrale resectie van de prostaat.
De MyoSure®-procedure is een behandeling waarbij vleesbomen die uitpuilen in de baarmoederholte, poliepen en zwangerschapsresten verwijderd worden. Wat kan er met de MyoSure® behandeld worden? Een myoom (vleesboom) is een goedaardige uitstulping van de spierlaag van de baarmoeder in de holte van de baarmoeder.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
Weer thuis na conisatie
Houd na de operatie een week rust. Doe in die periode ook geen huishoudelijk werk. Tot ongeveer twee tot drie weken na de operatie kun u last hebben van bloederige afscheiding. Dit komt door de vorming van nieuw weefsel.
De behandeling vindt in principe plaats op de polikliniek, met plaatselijke verdoving. U kunt ook met uw gynaecoloog bespreken om de behandeling, onder algehele narcose of met een ruggenprik, op de operatiekamer plaats te laten vinden. het buisje waarna het zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
Let op: van alle voorbehoedmiddelen zonder hormonen beschermen alleen de koperspiraal en sterilisatie goed tegen zwangerschap.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.