Een normale maat voor een wastafel of de afvoer van een wasmachine is 40 of 50 mm. Een riool afvoer is 110 mm en is vaak voor het grootste gedeelte in de kruipruimte van een woning gemonteerd.
Een afvoerplug is meestal 5/4 inch. Dit is de maat die past op de meeste wastafels.
Diameters water afvoer leidingen
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Maten bij waterafvoer aanleggen
Toilet = diameter 110mm (Toilet Plaatsen) Bad, douche = diameter 75 mm (afvoer bad diameter) Wastafel, wasbak keuken, bidet = diameter 40/50mm (Wastafel Plaatsen) (afvoer douche / gootsteen diameter) Toiletfontein = diameter 32mm.
Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in.
De (plug)bekersifon word het meest gebruikt onder een wasbak of wastafel in de badkamer. Daarnaast wordt deze sifon veel gebruikt in laboratoria of ziekenhuizen waar er mogelijk deeltjes in het water komen die niet door het riool mogen (denk aan metalen).
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Diameter van de wasmachine afvoer
Keuken, wastafel en bidetafvoeren zijn 40mm of 50mm dik. De wasmachine afvoer zal doorgaans 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage's en verstoppingen groot zijn.
Staande toiletten hebben ofwel een afvoer langs achter (H-uitgang) ofwel een afvoer langs onderen (CA-uitgang of S-uitgang). Hangtoiletten hebben steeds een uitgang langs achteren.
PVC buis diameter 63 mm of 75 mm: wasautomaat. vaatwasmachine voor huishoudelijk gebruik.
De afvoer kun je pas bevestigen wanneer de wasmachine (bijna) op zijn plek staat. Zet de wasmachine zo goed mogelijk op de juiste machine en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Sluit de afvoer aan door de afvoerleiding om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Plaats deze daarna in de afvoerbuis.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Om de maat te bepalen heeft u een liniaal, rolmaat of eventueel een schuifmaat nodig. Houd uw liniaal in het midden op uw gootsteen afvoer en lees het aantal millimeter af. Meet ook de hoogte / diepte van een gootsteen gat! U heeft nu de maat opgemeten van uw gootsteenstop.
Je spuit wat siliconenkit rondom de afvoerplug. Je plaatst de afvoerplug in de wastafel. Aan de onderkant bevestig je de plug met de meegeleverde schroefring. Vergeet niet de rubberen afdichtring tussen schroefring en de onderkant van de wastafel te plaatsen.
Een non pop-up afvoerplug is een niet afsluitbare afvoerplug. Het voordeel van deze afvoerpluggen is dat deze altijd open staat waardoor de wastafel bij het open laten van de kraan nooit kan overstromen.
Hoe hoog plaats ik een afvoer van een wasmachine? De afvoersdarm van een wasmachine loost het afvalwater weg. Als de afvoer veel hoger dan de afvoerslang geplaatst wordt, kan de wasmachine het water niet uit de machine pompen. Het water zal terug in de wasmachine lopen, waardoor het wasprogramma zal stoppen met werken.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Bij PVC Online vindt u pvc buizen met een diameter vanaf 32 mm tot 500mm, maar de meest gebruikte diameters voor in huis zijn 40mm, 50mm 110mm en 125mm. Al onze PVC buizen en hulpstukken voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de NEN 7045 en NEN 7046 en zijn bovendien voorzien van het KOMO keurmerk.
Gootsteen/uitgietbak: 50 mm. Bad en douche: 90 mm. Toilet en afvoer, riolering, regenwater: 110 mm.
Als je de kraan gebruikt en het water loopt in de afvoerpijp, op deze manier, en je doet daarna de kraan weer dicht dan loopt er een heleboel naar het riool. Er blijft in de bocht van de zwanenhals een heleboel water staan en dat zorgt ervoor dat de vieze luchtjes uit het riool worden tegengehouden.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Beluchter voorkomt stankoverlast
Als er onderdruk ontstaat kan een sifon - die dient als stankafsluiter - (deels) leeg getrokken worden. Hierdoor ontstaat er een open verbinding met de riolering. De rioollucht trekt dan door de leegstaande sifons door je woning of bedrijfspand.