Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.
Afscheiding begin zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.
Tijdens het begin van je zwangerschap is je afscheiding vaak roze, een beetje lichter van kleur dan wanneer je ongesteld bent.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Verandering in textuur: de afscheiding wordt dunner. Verandering in kleur: Het cervicaal slijm kan veranderen van een witte of troebele kleur naar een helder, doorschijnend of zelfs geelachtig groen. Rekbaarheid: je afscheiding wordt tijdens je vruchtbare dagen rekbaarder, vergelijkbaar met rauw eiwit.
Slijmprop. Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. De slijmprop beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties. De slijmprop is een paar centimeter groot en kan er uit zien als een heldere, wittige prop met soms wat rode of bruine sliertjes er doorheen ...
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Roze afscheiding
Als je niet zwanger bent, kan dit rondom je menstruatie gebeuren. Tijdens het begin van de zwangerschap, kan roze afscheiding op een innestelingsbloeding wijzen. Ook kan het duiden op een bloedvaatje in je vagina dat is gesprongen.
Waterige afscheiding vlak voor je menstruatie
Het kan van dikker tot waterig gaan en van gelig tot doorzichtig. Dit heeft te maken met de hormonale schommelingen tijdens je cyclus. Rond je eisprong, de ovulatie, zal je merken dat je een natte vagina krijgt en veel meer slijmerige afscheiding hebt uit je vagina.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Aan het begin van je zwangerschap heb je vaak meer afscheiding dan normaal. Wel is het meestal doorzichtig wit. Door de innestelingsbloeding kan je afscheiding roze kleuren.
Afscheiding is doorgaans doorzichtig, witachtig en vloeibaar. Wanneer je afscheiding hagelwit, minder vloeibaar zelfs yoghurtachtig, of ongewoon ruikt (in sommige gevallen niet lekker) kan dat duiden op vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose of vaginale schimmel.
Waterige afscheiding kan toenemen door hormoonwisselingen, bijvoorbeeld aan het eind van een zwangerschap. Gaat de toegenomen waterige afscheiding gepaard met een geelgroene kleur en een onaangename geur? Dan kan dit wijzen op de soa trichomoniasis. Neem bij het vermoeden van een soa contact op met je huisarts.
Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Ongeveer 6 dagen voor de eisprong begint je lichaam onder leiding van het hormoon oestrogeen zogenaamd “vruchtbaar slijm” aan te maken. Veel vrouwen merken in deze 6 dagen een verandering op in hun afscheiding. Oestrogeen zorgt ervoor dat je afscheiding naarmate je dichter bij de eisprong komt meer water bevat.
Hoe dichter je bij je eisprong komt, hoe dunner de afscheiding wordt. Deze kan wit of geliger van kleur zijn. Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder. En tijdens je eisprong is de afscheiding heel elastisch.
Veranderingen kunnen al één tot twee weken na de bevruchting beginnen, zelfs voordat je je menstruatie hebt gemist. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt deze afscheiding meestal wel merkbaar. De vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap is dunner en wateriger dan je gewend bent.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Je afscheiding kan meer worden, witter, bruin of roze. Dit past allemaal bij een normale zwangerschap. Bruine afscheiding bij vier weken zwangerschap is normaal, maar kan helaas ook passen bij het begin van een miskraam.
Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 7 en 10 dagen overtijd lopen.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine. Ook al kun je zwangerschapstesten op elk moment van de dag doen, bij een early test raden we je zeker aan om het in de ochtend te testen.
Toch zijn er meestal wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie. Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.
Het lichaam van de vrouw werkt hard om de bevruchte eicel te laten innestelen en de zwangerschap op gang te brengen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Ook kan je veranderingen in je slaappatroon ervaren, dus dat je bijvoorbeeld veel lichter slaapt of vroeger wakker bent.
Normale afscheiding is helder of melkachtig, met een subtiele geur. Gele vaginale afscheiding kan een teken van een infectie zijn, vooral wanneer het samengaat met een onaangename geur. Dikke, witte, klonterige afscheiding duidt vaak op een schimmelinfectie.