Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die juist hooggewaardeerd zijn, relatief snel groeien en veel van hun winst herinvesteren voor verdere groei. Groeiaandelen zijn vanwege hun hoge waardering juist wel gevoelig voor stijgende rentes.
Een hogere rente betekent op korte termijn dus verlies op obligaties. Al zal dat, zoals gezegd, bij kortlopende obligaties, waar het Meesman Obligatiefonds Wereldwijd in belegt, minder zijn dan bij langlopende obligaties. Op lange termijn is een hogere rente juist gunstig voor obligatiebeleggers.
Zoals je hebt gelezen, stijgen huizenprijzen en huurinkomsten vaak mee met de inflatie. Dit betekent dat het inkomen van een REIT in tijden van hoge inflatie kan stijgen. Door te beleggen in een REIT ETF, kun je profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen.
Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.
De invloed van stijgende rente op aandelen
Wanneer centrale banken de refirente verhogen, heeft dit geen directe invloed op de aandelenmarkt. De enige directe impact is dat geld lenen bij centrale banken duurder wordt voor commerciële banken.
Goud/zilver: edelmetalen doen het meestal goed als een economie het slecht doet, en zijn op lange termijn wellicht dé beste indekking tegen inflatie. Het nadeel is wel dat deze geen stroom van inkomen binnenbrengen, maar de voordelen zijn voor veel mensen belangrijker en ze zweren bij goud en zilver.
Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.
Het is voor een bank dus in theorie voordelig als de lange rente hoger ligt dan de korte. Maar bij een stijgende (korte en lange) rente is het voor een bank goed als de bezittingen kortlopend zijn. Dan verdient de bank snel meer.
Als de rente in de strijd tegen inflatie omhoog gaat, dan raakt dat ook aandelen. Bedrijven gaan dan meer rente betalen over hun leningen. Dat kan negatief zijn voor bedrijven met hoge schuldniveaus. Die zijn vooral te vinden in kapitaalintensieve sectoren, zoals autofabrikanten en nutsbedrijven.
"Als mensen zich zorgen maken over de economie, bijvoorbeeld door inflatie, kiezen ze er vaak voor om hun aandelen te verkopen. Dat is niet verstandig. In het geval van inflatie zijn aandelen vaak een goede belegging op middellange tot lange termijn.
Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten. Ten tijde van inflatie is de stelregel: geld wordt minder waard, doordat spullen en beleggingen duurder worden.
De populairste hedge tegen inflatie zijn edelmetalen, zoals goud, zilver en platina. Beleggen in edelmetalen wordt door veel mensen gezien als een stabiele en veilige methode voor vermogensbescherming, al heb je natuurlijk altijd een risico dat de waarde van een edelmetaal daalt.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Beleggen is een manier om voor de lange termijn vermogen op te bouwen. Met beleggen loop je risico, maar je maakt ook kans op een aantrekkelijk rendement. Rendement is de winst die je maakt met beleggen. Maar vergeet niet dat risico bij beleggen óók betekent dat je vermogen minder waard kan worden.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
De meest populaire vorm van investeren is beleggen in aandelen op de beurs. Want, het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM (1).