De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
Noord-Europa: subarctisch klimaat met koude winters en milde zomers. Centraal- en Oost-Europa: continentaal klimaat met koele winters en warme zomers. West-Europa: gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers. Zuid-Europa: mediterraans klimaat met warme, droge zomers en natte winters.
Het klimaat van Nederland is een gematigd zeeklimaat in het Europese deel van Nederland. Tot Nederland behoren ook drie eilanden in het Caribisch gebied. Op de eilanden Saba en Sint Eustatius heerst een tropisch savanneklimaat tot moessonklimaat, terwijl op Bonaire een steppeklimaat heerst.
Nederland kent volgens het Köppensysteem een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft Nederland te danken aan de invloed van de Noordzee.
Een E-klimaat dat zijn de polaire klimaten, daar is het altijd kouder dan 10°c in de winter, dit komt bijvoorbeeld voor in Groenland. ET - dit is een toendra klimaat, en het is hier kouder dan 10°c in de winter.EH - dit is een hooggebergte klimaat en het is hier altijd kouder dan 0°c en er valt veel regen.
Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over 30 jaar van temperatuur, vocht, luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Dagelijkse en jaarlijkse variaties en hoe vaak extremen voorkomen zijn ook van belang. Voorbeelden van extremen zijn hittegolven en zware regen met wateroverlast of overstromingen.
In februari is de temperatuur in Nederland gemiddeld ongeveer 3 graden, terwijl deze in oktober, als de zon even hoog staat, maar liefst 11 graden bedraagt. Dit grote verschil komt doordat Nederland een zeeklimaat heeft.
Ongeveer 14% van het aardoppervlak heeft een steppeklimaat. Halfwoestijnen en steppes komen onder andere voor in Centraal- en West-Azië, Centraal-Amerika en het westen van Noord-Amerika, en Australië. De grootste halfwoestijn van de wereld is de Sahel, een landstrook tussen de Sahara-woestijn en de Afrikaanse savanne.
Het tropisch savanneklimaat of gewoon savanneklimaat is een tropisch klimaat waarin een duidelijk droog seizoen voorkomt. In de klimaatclassificatie van Köppen staat het klimaat bekend als het Aw-klimaat of het zeer zeldzame As-klimaat.
Klimaat in India verschilt per regio
Het noorden van het land kent een steppeklimaat, terwijl het zuiden en de westkust een tropisch klimaat hebben. Hierdoor kent het noorden van het land sterke temperatuurverschillen gedurende het jaar.
Alle gebieden tussen de 0 en 30 graden van de evenaar noemen we de lage breedtes. In dit gebied is het altijd warm. Het klimaat is daar dus tropisch. Op de lage breedte komen vier klimaten voor, namelijk het tropisch regenwoudklimaat, het savanneklimaat, het steppeklimaat en het woestijnklimaat.
Een droog klimaat of aride klimaat is een klimaat waar zo weinig neerslag valt, dat boomgroei niet mogelijk is en waar permanente rivieren niet hun oorsprong kunnen hebben. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is dit een B-klimaat.
Csb: gematigd mediterraan klimaat; de warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minder dan 22 °C.
Het klimaat wordt soms verward met het weer. Het klimaat verschilt van het weer omdat het over een lange periode wordt gemeten, terwijl het weer van dag tot dag of van jaar tot jaar kan veranderen. Het klimaat van een gebied omvat seizoensgebonden temperatuur- en regenvalgemiddelden en windpatronen.
In een tropisch klimaat is het het hele jaar door warm. De gemiddelde temperatuur zakt nooit onder de 18 °C. We spreken hier niet van zomer of winter, maar wel van een regenseizoen en een droog seizoen.
Verschil tussen weer en klimaat in 2 zinnen
Het weer is zoals de atmosfeer nu of in de aankomende dagen, belangrijke parameters zijn daarvoor temperatuur, neerslag, bewolking, luchtvochtigheid en de wind. Het klimaat is het gemiddelde van de bovengenoemde parameters over een langere periode.
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn.
Nederland lag in een tropische klimaatszone, wat blijkt uit het voorkomen van fossielen van onder meer mangroves, koralen en palmen in onze ondergrond of in de ons omringende landen. Vermoedelijk is het ook vrij vochtig geweest. In het Laat-Eoceen koelde het enigszins af.