Lichaamstaal is: lichaamshouding, beweeglijkheid, mimiek, gebaren, oogcontact, blikrichting, de hoek ten opzichte van elkaar, intonatie, gebruik van ruimte, enzovoorts.
Wat is lichaamstaal? Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.
Je moet dan denken aan betekenissen die worden gegeven aan allerlei gezichtsexpressies zoals fronsen (je bent kwaad), omhoog kijken (je denkt na), je neus optrekken (walging), wenkbrauwen optrekken (verbazing). Persoonlijkheidsprofielen zou je kunnen maken aan de hand van micro expressies in het gezicht.
Naast dat je jezelf beïnvloed door je lichaamstaal, kan het ook effect hebben op hoe anderen je zien. Hier speelt vooral mee of je houding als open, of als gesloten wordt gezien. Zit je met je armen en benen gekruist? Dan zal je gesprekspartner denken dat je geen interesse in het gesprek hebt.
Er zijn veel gevoelens die een vorm van blij zijn: zoals tevreden zijn, opgelucht zijn of vrolijk zijn. Vaak worden we blij van dingen die we met ons lichaam kunnen voelen: het zien van iets moois, het horen van goede muziek, aangeraakt worden door iemand die we aardig vinden, het proeven van lekker eten.
"Oogcontact is belangrijk bij aantrekking. Wanneer iemand op dezelfde manier naar jou kijkt maak je oxytocine aan, wat je een warm gevoel geeft." Wanneer het de goede kant opgaat kan een zwoele blik gepaard gaan met een aanraking op de arm of op het been.
Actief luisteren wil zeggen: Dat je hoort en ziet wat de ander zegt. Dat je die boodschap verwerkt. Je laat – verbaal en non-verbaal – blijken dat je de ander begrijpt.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Het is de taal die je spreekt met je lichaam. We communiceren vaak onbewust met ons lichaam; bijvoorbeeld via onze handgebaren, houding, oogpatronen, en gezichtsuitdrukkingen. Door lichaamstaal te observeren, kun je inzicht krijgen in wat mensen denken of voelen zonder dat ze woorden gebruiken.
Het zijn kleine, subtiele, voor het blote oog bijna onzichtbare tekens, die veelal onbewust worden afgegeven. Deze microsignalen zijn veelzeggend, juist omdat ze in de meeste gevallen aan het bewustzijn van de zender ontsnappen.
Waar kijk jij naar? Oogcontact kan een gesprek in een bepaalde richting sturen. Zo blijkt dat degene die als eerste wegkijkt kan overkomen als verlegen, nerveus of 'onderdanig'. Bij belangrijke gesprekken zoals onderhandelingen merk je daardoor wel eens dat iemand je langer aankijkt dan normaal.
Kijkend naar de bewegingen bleek 70 procent van de mannen als eerste naar de ogen van een vrouw te kijken, meldt Daily Mail. De resultaten tonen aan dat mannen na de borsten het eerst kijken naar postuur, benen, kledingstijl en billen. Ook de lengte en de huid van een vrouw staan in de top 10.
Elke man houdt van een zelfverzekerd vrouw. Een dame die op eigen benen staat en durft te zeggen wat ze vindt. Ze laat zich niet de mond snoeren en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat is ook iets wat voor jou als vrouw in je voordeel kan werken.
Hij komt met hele originele complimentjes
Een man die verliefd op je is zal je niet zomaar complimentjes geven. Hij zal goed nadenken over de complimentjes die hij maakt, zodat deze ook echt origineel zijn. Complimenten die laten zien dat hij zich echt verdiept heeft in jou.
In “De 5 B's van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Laura Detering aan de beurt.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Die technieken helpen bijvoorbeeld om je boodschap helder over te brengen, de ander zich gehoord te laten voelen en om waar mogelijk anderen te overtuigen. Voorbeelden van gespreksvaardigheden zijn luisteren, constructieve feedback geven en omgaan met weerstand.
Een open vraag geeft de ruimte die nodig is voor de ander om zelf te vertellen wat hij of zij op dat moment belangrijk vindt. Op die manier kom je veel meer te weten dan wanneer je alleen jouw denkbeelden toetst of een checklist afwerkt. Dit betekent overigens niet dat je nooit gesloten vragen zou mogen stellen.