Er zijn in Nederland drie soorten inhalatoren beschikbaar: dosis-aërosol, poederinhalatoren en vernevelapparaten. Welk soort iemand nodig heeft, hangt onder andere af van welke inhalator bij iemand past.
Er bestaan drie soorten inhalatoren: dosisaerosolen, poederinhalatoren en vernevelapparaten.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind op hetzelfde tijdstip meerdere soorten medicijnen moet inhaleren, dan kunt u het beste eerst het luchtwegverwijdende medicijn geven en daarna het ontstekingsremmende medicijn. Het luchtwegverwijdende medicijn zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen wijder worden.
Een inhalator vereist vaak zuigkracht en enige nauwkeurigheid.Bij het gebruik van een vernevelaar hoeft u verder niks te doen, enkel normaal ademhalen. De vernevelaar zelf doet het harde werk en zet de fysiologische zoutoplossing om in een fijne nevel.
Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden.
Het is belangrijk om voor het gebruik de spuitbus goed te schudden, zodat het medicijn en het drijfgas mengen. Het is de bedoeling dat de nevel diep in de longen terechtkomt, om daar zijn werk te doen. Daarvoor werkt een langzame ademhaling het beste.
Bij een puffer is dat het veelvoud daarvan en het gebruik neemt ook slechts een paar seconden in beslag, terwijl dat bij aerosol al snel een kwartier is, soms meermaals per dag. Voor mucoviscidose-patiënten is aerosol wel aanbevolen.Voor alle anderen vormt de puffer een betere oplossing.
Verwacht je dat je klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten? Je kunt dan voor de tijd een kortwerkende puffer gebruiken. Zo voorkom je benauwdheid of kun je je klachten verminderen. De werkzame stof in de kortwerkende luchtwegverwijders zijn onder andere salbutamol, fenoterol en terbutaline.
Gebruik inhalatiemedicijnen Gebruikt u meerdere inhalatiemedicijnen tegelijk? U kunt dan het beste beginnen met een luchtwegverwijder. Daarna inhaleert u de ontstekingsremmer. Tussen elke groep inhalatie medicijnen wacht u 5 tot 10 minuten voordat het volgende medicijn inhaleert.
Haal je voorzetkamer uit het sop en laat deze drogen op een droog doekje. Droog de voorzetkamer echter niet af, want dan wordt deze statisch en blijft het medicijn aan de wanden plakken.
Om een goede werking te kunnen garanderen is het belangrijk de AeroChamber Plus® Flow-Vu® na 12 maanden gebruik te vervangen. Om een nieuwe AeroChamber ® voorzetkamer aan te vragen heeft u een recept van uw behandelend (long)arts nodig.
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan.
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof.
Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Voorbeelden zijn ipratropium, salbutamol, terbutaline en de combinatie van ipratropium met fenoterol.
Bij het gebruik van een voorzetkamer heeft u na het indrukken van de dosisaërosol meer tijd om de medicatie in te ademen omdat de vrijgekomen aerosoldruppeltjes worden opgevangen in de voorzetkamer. Hierdoor worden de grotere aerosoldruppeltjes uitgefilterd en blijven er minder deeltjes achter in de mond- en keelholte.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Aerosollen is meestal niet efficiënt en het kan voor jonge kinderen zelfs een traumatische ervaring zijn. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie en verwijst daarvoor naar een studie van de afdeling kinderpneumologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Kinderarts Kristine Desager raadt het gebruik van een puffer aan.
Gebruik niet meer inhalaties per keer of gebruik uw Diskus niet vaker. Vertel het uw arts als uw geneesmiddel niet meer zo goed lijkt te werken als gebruikelijk, omdat dit erop kan wijzen dat de klachten van uw luchtwegen verergeren en dat u een ander geneesmiddel nodig zou kunnen hebben.
De luchtwegverwijders helpen om de bronchiën te verwijden en het slijm te verwijderen. Deze medicijnen worden gewoonlijk toegediend met een inhalator. De slijmoplossers (mucolytica) zijn medicijnen die slijm in de luchtwegen verdunnen of losser maken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest.
Luchtwegverwijders hebben ook effect op andere organen. Het hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen.Bij hoge doseringen kunnen de handen gaan trillen, en kun je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
medicijn in de voorzetkamer. 14 Vraag de cliënt rustig 5 keer in en uit te ademen. Laat kinderen en ernstig benauwde personen 5-10 keer (bij een Aerochamber) en 10 keer (bij een Volumatic) in- en uitademen door de voorzetkamer.
Haal het dopje van de inhaler af en schud het medicijn goed. Zet daarna de inhaler op de achterkant van de voorzetkamer. Let er altijd goed op dat het masker goed over neus en mond geplaatst is. Druk vervolgens de puffer in en laat je kindje rustig 5 keer in en uit ademen.