5G is met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nu nog even snel als 4G. Sites laden daarmee supersnel op je telefoon. Ook verstuur en ontvang je via WhatsApp snel foto's en video's. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die hogere snelheden mogelijk maakt.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Hoe snel wordt 5G? De minimale snelheid van 5G, in plattelandsgebieden bijvoorbeeld, wordt 50 megabit per seconde. De topsnelheid die je zou moeten kunnen halen, bijvoorbeeld in de stad, ligt tussen 1 en 2 gigabit per seconde. Omgerekend is dat 125 tot 250 megabyte.
Online gaming: 5 Mbps is al snel genoeg!
Laat je niet wijsmaken dat je gigantische snelheden nodig hebt om te gamen. Eens gedownload, wisselt een game niet super veel informatie meer uit. 5 Mbps is snel genoeg om vlot te gamen (maar om heel eerlijk te zijn, zal een snelheid van 15-25 Mbps optimaler zijn).
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je eind 2022 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard. De komende jaren zullen er steeds meer smartphones en abonnementen voor 5G komen.
Het belangrijkste nadeel van 5G is dat het geld kost, terwijl je er in 2021 maar weinig aan hebt. Smartphonefabrikanten hebben voor ieder toestel een specifiek budget. Daar moet de processor van betaald worden, de behuizing, camera's en ga zo maar door.
Glasvezel is vande twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Als je kunt kiezen tussen beide netwerken dan kun je het beste gebruik maken van een 5GHz netwerk. Dit omdat veel minder apparaten hiermee werken, en er dus vele malen minder verstoring van het signaal plaatsvindt.
Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker. Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.
De snelheid van data is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan je omgeving, waar staan de masten en hoeveel masten ondersteunen 5G al in jouw omgeving, hoeveel aanmeldingen zijn er op de mast.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
Met 1 gigabit internet is de downloadsnelheid 1 gigabit per seconde. Oftewel: 1000 Mbit glasvezelinternet per seconde.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Uit welke internetsnelheid kan ik kiezen bij Ziggo? Je kan kiezen uit een downloadsnelheid van 100, 350 of 1000 Mbit/s. We bieden internet aan in verschillende pakketten, zo hebben we Alles-in-1 met Internet, TV & Bellen. Je kan ook kiezen voor een pakket zonder bellen: Internet & TV.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Toch is het huidige 5G nog niet significant sneller dan het 4G-netwerk. Dat komt doordat de zogenoemde frequentieband die daarvoor nodig is - de 3,5GHz-band - pas in 2022 wordt geveild voor Nederlandse telecomaanbieders.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.