Er worden drie soorten stress onderscheiden: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Niet iedereen is even gevoelig voor stress. Stress heeft verschillende oorzaken. Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste.
Bij positieve stress verdwijnt de stress reactie snel. Na de actie keert het lichaam weer terug in een toestand van rust. We spreken van negatieve stress als het gaat om langdurige aanhoudende spanning. Deze vorm van stress is een gevaar voor onze gezondheid omdat je lijf niet de kans krijgt om te herstellen.
Soorten stress
De spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt je goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Dat kan variëren van een sollicitatiegesprek tot een rondje racen op het circuit van Zandvoort. Frustrerende stress.
Als de stress te lang duurt of heel heftig is, dan is er sprake van ongezonde stress. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Heftige gebeurtenissen, traumatische ervaringen, slapeloosheid of situaties die veel emoties of frustratie met zich meebrengen, kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Deze oorzaken noem je ook wel stressoren. Stressoren zijn dus factoren die een trigger zijn voor het aanmaken van stresshormonen.
We onderscheiden stress in 3 soorten: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress.
Stress heeft alles te maken met spanning. Maar er bestaan vele vor- men en gradaties van spanning. Spanning kan zelfs effectief en gezond zijn. We hebben spanning nodig om beter te kunnen presteren, om tot actie te kunnen komen, om goed te reageren in bedreigende situaties.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Ongezonde stress kan worden opgevat als het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de belasting en herstel. Het maakt niet uit of de belasting mentaal of fysiek is; het gaat erom dat er onvoldoende herstel plaatsvindt.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Stress begint in de hypothalamus waar het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit activeert vervolgens de hippocampus, die stress afremt. Als je veel stress hebt, raakt je hippocampus overwerkt en dat leidt vervolgens tot geheugenverlies. Je brein is vervolgens minder in staat je amygdala af te remmen.
Oorzaken van stress
Stress ontstaat als alles wat op je afkomt meer energie kost dan je hebt. Hierdoor raak je de balans kwijt. Het kan dat iets gewoon even te veel of te complex is, maar het kan ook bij jezelf liggen: dat je te weinig energie hebt om te dealen met wat er in je leven gebeurt.
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen.
Het gevolg van stress, je huid kan dof worden, meer rimpels en fijne lijntjes laten zien. Soms komt het zelfs voor dat je meer kans hebt op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. De huid maakt door het stresshormoon meer talg aan en dat kan huidirritaties veroorzaken. Zeker voor de gevoelige huid kan dit funest zijn.
Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid.Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.