Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het niet meer gaan oxideren en dus niet meer dof of zwart worden. Hierdoor heb je er langer plezier van !
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. Vanwege de goede verhouding tussen puurheid en stevigheid is het ook het hoogste gehalte zilver dat we vaak in sieraden terugzien.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Bij sommige mensen wordt zilver daarom snel zwart terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Wat kun je er tegen doen? Vermijd dat je sieraden in aanraking komen met zwavelhoudende stoffen. Doe je sieraden af als je gaat zwemmen in zowel chloor- als zeewater, als je gaat schoonmaken of gaat douchen.
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Wat is een goudmerk of zilvermerk? Gouden en zilveren voorwerpen die in Nederland binnenkomen, worden eerst onderzocht op echtheid. Wanneer de echtheid van dit goud of zilver bewezen is, wordt er een goudmerk of zilvermerk in het voorwerp aangebracht.
925 zilver is dus een hoogwaardig materiaal. De verhouding van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal is overigens vastgelegd in de waarborgwet van 1986 om consumenten te beschermen tegen fraude.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Naast glaskralen heeft My Jewellery ook genoeg sieraden met zoetwaterparels. Glaskralen en zoetwaterparels kunnen absoluut tegen een stootje en wat water, maar deze materialen het mooist te houden, is het aan te raden om ze niet te veel met water in aanraking te laten komen.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Als een sieraad niet is gemaakt van edelmetaal zoals sterling zilver, goud, rhodium of platina, kan het gaan verkleuren. 925 sterling zilver kan na verloop van tijd ook een beetje zwart worden, maar dit is eenvoudig op te poetsen met een zilverpoetsdoek.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus ze sneller zwart en dof worden.