Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
Brekerzand dient als inveegzand voor straatwerk, terwijl voegzand gebruikt wordt voor het voegen van metselwerk. Voegzand staat bekend om het zeer gezuiverde zand. Bij dit natuurproduct heeft u keuze uit diverse kleuren. Hierdoor kan de voeg de uitstraling van uw metselwerk versterken.
Je kunt kiezen tussen drie zandsoorten, naargelang de tint die je wenst. Rijnzand geeft een grijze kleur, duinenzand een crème kleur en wit zand een bleke witachtige kleur. Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen.
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Inveegzand is het meest bekende materiaal om in te vegen en wordt daarom ook wel voegenzand genoemd. Dit is een zandsoort met scherpe korrel en dus een hoge haakweerstand. Echter, heeft u een donkere klinker of wilt u een contrast creëren, dan is een donkere kleur mooier.
Voor de juiste mengverhouding gebruikt u altijd 4 delen zand en 1 deel cement.
Er zijn daardoor geen hechtingsproblemen tussen metselwerk, metselspecie en voegspecie. (De later uitgevoerde voegactie met speciale voegspecie, nadat het metselwerk is uitgehard, is hier dus niet van toepassing.) De metselspecie dient vol en zat te worden aangebracht.
Terras voegen met polymeerzand
Voegen die te groot zijn voor zand (2 mm tot 1,5 cm) kun je vullen met polymeerzand. Dit middel zorgt voor een voeg die zowel vast als flexibel is en onkruid geen enkele kans geeft. Als je puur op functionele eigenschappen afgaat, is dit het beste voegmiddel voor je terras.
Wat is voegzand en waar wordt het voor gebruikt? Voegzand, dat ook wel wordt verkocht onder de naam grijs voegzand, is zand dat in combinatie met metselspecie en water wordt gebruikt voor het voegen van muren. Voegzand is schoon en vrij van steentjes en vervuilingen.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Brekerzand tegen onkruid
Brekerzand bestaat uit gebroken zand en is bestemd voor het invegen van gebakken en getrommelde bestrating. Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!
Je kunt je tuintegels invegen met zand, de meest voordelige optie. Kies hierbij altijd voor speciaal voegzand, dat verkrijgbaar is bij elke GSB winkel. Gebruik NOOIT gewoon straatzand voor het invegen van siertegels. Dit zand kan leem bevatten, dat in combinatie met vocht in de poriën van de tegels kan trekken.
De naam vulzand wordt al jaren gebruikt voor zand wat dient ter opvulling of aanvulling van de tuin, oprit, onder nieuwbouwhuizen etc. en kent vele varianten. Uit deze naam wordt dan ook direct duidelijk waar deze zandsoort voor dient.
Zilverzand in de voegen maakt het plaatje helemaal af
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.
Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen.
Hoe snel kun je verder na het voegen? De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.