Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
Wist je dat alle onderdelen van de S-fles in de vaatwasser kunnen? Dit kan het beste doen door de onderdelen in het bovenste rek van je vaatwasmachine te leggen.
Je kunt een speen ook in de vaatwasser schoonmaken. Stop hiervoor de fopspenen in het bovenste rekje en kies een programma van minimaal 55°C.
Stappen voor flessen uitkoken:
Breng het water aan de kook. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Maak flessen en andere accessoires makkelijk schoon met dit afwasmiddel van NUK. - Op basis van natuurlijke ingrediënten. Verwijdert melkresten heel efficiënt. - Geur- en kleurstofvrij: 100% veilig voor je baby.
Door de lege ruimte in jouw koelkast op te vullen, bijvoorbeeld met flessen water (of iets anders), kan er minder warme lucht naar binnen en is er minder elektriciteit nodig om de koelkast koud te houden.
Wanneer je een fles of speen voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk dat je hem uitkookt. De fles wordt zo gesteriliseerd. Je weet dan zeker dat hij goed schoon is.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Nee, het protocol hierin is (in Nederland) al enige jaren geleden veranderd. Babyflessen en babyproducten hoeven niet meer gesteriliseerd te worden. De babyfles en speen hoeven niet steriel te zijn voor gebruik, maar moeten wel goed schoon zijn. Het volstaat om de flessen en spenen te reinigen in de vaatwasser.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Spoel de fles, flessenspeen en overige onderdelen eerst af met koud water om het stollen van eiwitten te voorkomen. Leg de producten hierna in het bovenste rek van de vaatwasser en kies een programma van 55°C. Schoonmaken in de sterilisator. Difrax heeft een magnetronsterilisator en een steriliseerei.
De Difrax S fles is te gebruiken vanaf de geboorte tot het moment dat je kindje over gaat tot het drinken uit een tuit beker of gewone beker.
Via ons landelijk netwerk zamelen we babyspullen in voor de allerkleinsten. Het gaat om voornamelijk babykleding tot en met maat 92/98. Maar beddengoed, verzorgingsproducten, luiers en flesjes zijn ook van harte welkom! Alles wordt gecontroleerd en daarna op maat gesorteerd.
Flesjes van tevoren klaarmaken
Zet de flessen meteen na het klaarmaken achterin de koelkast. Daar blijft de melk het best gekoeld. Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een speen bij baby's van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint. Baby's ontwaken kort als ze voelen dat ze de fopspeen verliezen. Bovendien hebben ze de reflex om harder te zuigen om de speen vast te houden.
Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Hoe moet je de uitgekookte flessen bewaren? De uitgekookte flesjes kun je het beste bewaren op een afgesloten plek, bijvoorbeeld in de koelkast.