Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook.
Er zijn ook datums die achterste voren hetzelfde blijven, zoals vandaag: 22-02-2022. Vorig jaar hadden we ook 12-02-2021. Op de volgende is het dan weer 8 jaar wachten: 03-02-2030. Dan volgen er weer enkele op elkaar: 13-02-2031 en 23-02-2032.
Een palindroom (van het Grieks: πάλιν, "opnieuw" en δρόμος, "(door)lopen"), keerwoord of spiegelwoord is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Een acroniem is een afkorting die bestaat uit de eerste letters van andere woorden, en uit te spreken is als een woord. Deze afkortingen zijn vaak bekender dan de originele term die afgekort wordt.
De betreffende woorden in een alliteratie staan vaak dicht naast elkaar, maar dit is geen strikte eis. Ook kan binnen een woord sprake zijn van alliteratie, zoals in samenstellingen als 'Mediamarkt' en 'muismat'.
Een pseudoniem (Oudgrieks: ψευδώνυμον, letterlijk "valse naam"), alias (Latijn) of schuilnaam is de aangenomen naam van een of meer personen die duidelijk afwijkt van de corresponderende persoonsnaam of persoonsnamen.
Het is je vast niet ontgaan: 't is vandaag wel een hele speciale datum, namelijk 22-02-2022. Dit heet een palindroomdag: dé dag waarop de datum er van links naar rechts en van rechts naar links er precies hetzelfde uitziet. Veel mensen willen stappen vandaag in het huwelijksbootje of hopen te nog nét te bevallen.
22-02-2022 is een combinatie die de komende decennia niet meer gaat voorkomen. Ze noemen zo'n combinatie wanneer je hem omdraait en hij hetzelfde blijft: een palindroom. Palindroomdagen van 8 cijfers komen zelden voor.
Een palindroom of spiegelwoord is een woord dat van links naar rechts gelezen precies hetzelfde is als andersom. Dit is ook het geval bij palindroomgetallen.
"(eetgerei)" een voorwerp bestaande uit een greep en een kom(metje), waarmee vloeibaar voedsel wordt gegeten. een hoeveelheid die overeenkomt met de inhoud van een (thee- of eet)lepel.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
woord dat of zin die van achter naar voren gelezen precies hetzelfde is als van voor naar achter Voorbeeld: `Parterretrap is een bekend palindroom.
Welke woorden kun je vormen uit een ander woord? Een anagram voor `o-benen` is bijvoorbeeld `boenen`. We vergelijken je zoekopdracht met ca. 2 miljoen woorden en zinnetjes, 4 miljoen namen en 6 miljoen plaatsnamen.
Stijlfiguur waarbij een woord of kleine woordgroep enkele malen herhaald wordt en er zo bij de lezer wordt 'ingehamerd'. de schaduw van je hond, maar verlaat me niet. En niemand komt niemand dan niemand tegen.
Een geoniem is een woord dat is afgeleid van een geografische naam. Het kan zijn dat de afleiding nauwelijks nog herkenbaar is, bijvoorbeeld doordat zij via een omweg in het Nederlands terecht is gekomen, waarbij de woordvorm allengs veranderde: zie het voorbeeld krent.
Rudolf Diesel was de uitvinder van de brandstof. Het Nederlands heeft nogal wat woorden die naar iets of iemand genoemd zijn. Zo'n woord heet eponiem. Je weet misschien dat saxofoon genoemd is naar de uitvinder van het instrument: de Belg Adolphe Sax.
HP kan verwijzen naar: het weekblad Haagse Post, later opgegaan in HP/De Tijd. Hewlett-Packard (elektronicabedrijf) Harry Potter (personage), de hoofdpersoon uit de Harry Potter (boekenreeks) en Harry Potter (filmserie)
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Het langste woord in de Van Dale is meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Dat bestaat uit 35 letters.