Welke voegmiddelen zijn er? Er zijn verschillende soorten voegmiddelen, maar wij van Buitenbart gebruiken altijd WS polymeerzand of Easy Fine voegmortel. Dit omdat deze middelen flexibel blijven. Zo weet je zeker dat de voegen niet zullen scheuren wanneer de ligging van de tegels verandert.
Keramische tegels voegen buiten
Houd ook bij bovenstaande tegels rekening met een minimale voegbreedte van 3 mm. Ook deze voegen kunnen gevoegd worden met een voegsel voor keramische tegels, zoals de flexibele waterdoorlatende voeg van bijvoorbeeld LM Aqua of Gator XP G2.
Bostik voegmortel 1C flex is speciaal ontwikkeld voor het voegen van keramische tegelvloeren, maar ook uitermate geschikt voor het voegen van alle andere types bestrating.
Welke voegmortel je nodig hebt is afhankelijk van het soort tegel dat je gebruikt en of het om een terras gaat of bijvoorbeeld om de oprit. Voor het voegen van een terras of wandelpad is Varistone ML Aqua het meest geschikt.
Gator XP G2 Voegzand
Dit voegmiddel is al toe te passen bij voegen van 2 mm en wordt heel veel gebruikt bij gebakken klinkers, maar is geschikt voor vrijwel alle soorten tegels, waaronder keramische tegels.
De meest ideale en makkelijk manier is om warm water met een keramisch tegel schoonmaakmiddel te gebruiken. Een bezem of dweil is dan vaak al voldoende om de tegels mee schoon te krijgen.
Er zijn meerdere redenen waarom keramische terrastegels met voeg worden gelegd. De belangrijkste reden is dat het materiaal uitzet bij hogere temperaturen. Bij lagere temperaturen krimpen de tegels juist. Dit betekent dat keramische tuintegels steeds in beweging zijn.
Voor geperste keramische tegels zijn de normen die een minimale voegbreedte bepalen de volgende : voor wandbekleding binnenshuis is de minimale breedte van voeg 2 mm voor gerectificeerde tegels en 4 mm voor een normale voeg. voor buitenmuurbekledingen is de minimale voegbreedte 3 mm voor gerectificeerde tegels.
Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Tegels in volle laag legmortel of dubbel verlijmd
Om verkleuring te vermijden, gebruikt u mortel met wit zand (0/2 mm), gemengd met witte cement (verhouding: 9 delen zand voor 1 deel cement). Werkt u op de opbouw met een drainagemat, dan gebruikt u een witte, dikke mortellijm.
Er zit geen groot verschil tussen inveegzand en voegmortels. Ze worden beide veelal gebruikt voor het voegen van straatwerk. Een nadeel van het toepassen van voegmortels is echter dat het kostenintensief is. Hierdoor wordt voor grotere oppervlakken vaker inveegzand gebruikt.
Bij tegels van 'keramiek op beton' is deze waterdoorlatende laag eigenlijk al onder de keramische tegel verlijmd. Ook is deze betonnen drager meteen al dik genoeg. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om de tegel gewoon rechtstreeks op het zandbed te leggen.
Maak de tegels goed nat en strooi de benodigde hoeveelheid voegmortel op de bestrating. Veeg het voegmiddel in met een rubberen vloertrekker en zorg ervoor dat de naden goed gevuld zijn. Een handig hulpmiddel hierbij is de voegstrijker. Deze zorgt ervoor dat de voegen goed worden aangedrukt.
Voegmortel zorgt ervoor dat een terras of straatwerk voor langere tijd onkruid en ongedierte vrij blijft door de voegen af te sluiten met mortel. De mortel is beschikbaar in verschillende kleuren om een zo natuurlijk mogelijk en passend effect bij het straatwerk te krijgen.
Er zijn verschillende manieren om uw keramische tegels buiten te leggen. De keuze is afhankelijk van de ondergrond en die verschilt per regio. Bestaat er een kans dat de tuin snel verzakt, dan dient u de legmethode hier op aan te passen. U kunt keramische tegels leggen in een zandbed of een gestabiliseerde ondergrond.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen.Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Richtlijnen opbouwing ondergrond
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
Voor het voegen van een terras of wandelpad is Varistone ML Aqua het meest geschikt. Voor keramische tegels van 2 cm dik kun je Varistone ZC gebruiken en voor het voegen van een oprit heb je voegmortel nodig die speciaal geschikt is voor zware belasting. Opties hiervoor zijn Varistone PZ Easy en Varistone Z.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Zijn keramische tegels vorstbestendig? Keramische tegels zijn zéker vorstbestendig!
Bestand tegen water, vocht en stoom. Keramische tegels zijn bestand tegen vocht, stoom en water, omdat ze vrijwel niet-poreus zijn.