Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei. Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld.
Zweedse gerechten
smörgåsbord: Dit is wel het bekendste gerecht dat Zweden kent. Je kunt het vergelijken met een uitgebreid buffet met veel vis en vlees. Dit buffet bestaat uit 4 gangen: Het begint met een haringbuffet, waar je verschillende soorten ingemaakte haring kunt vinden.
Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
De Zweedse eetcultuur draait om lokale producten, maar veel klassieke gerechten hebben internationale roots. Dit komt omdat de Zweden van oudsher graag nieuwe smaken en gerechten wilden ontdekken en uitproberen. Gemengd met lokale ingrediënten, ontstonden op die manier hele nieuwe gastronomische ervaringen.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
De Zweedse supermarkten hebben een groot assortiment. Je vindt er waarschijnlijk alles wat je nodig hebt. Ze hebben een groot assortiment aan Mexicaanse producten, maar ook Aziatische producten zijn erg populair. Je vindt er veganistische producten; zoals vegan kaas, vegan vlees, vegan snacks en vegan melk.
Vakantie Scandinavië: de verschillen tussen Noorwegen Zweden en Finland. Hoewel de drie landen bij elkaar liggen is het qua oppervlakte ontzettend groot. Noorwegen is het grootste land, wist je dat Noorwegen grenst aan Finland en Rusland? Finland en Zweden zijn vrij vlak, terwijl Noorwegen hoge bergplateau's kent.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
De volgorde van inkomsten en salarissen
Tot op heden heeft het gemiddelde Zweedse gezin een inkomen van 228 duizend SEK (23,5 duizend EUR). Dit betekent dat de gemiddelde werknemer gemiddeld ongeveer 19.000 kronen (bijna 2.000 euro) ontvangt.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Over het algemeen is leven in Zweden iets duurder dan in Nederland, maar in Zweden is het gemiddelde salaris ook iets hoger dan in Nederland. Wonen in Zweden vereist goede voorbereiding, let op bij het kopen van een woning en zorg ervoor dat een hypotheek op tijd wordt aangevraagd.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
Ga er rustig van uit dat je in een restaurant of bar gemiddeld zo'n 7 euro neer moet tellen voor een glas bier, vaak 0,4 liter. Hiervoor krijg je dan vaak de goedkoopste variant. Een glas wijn kost tussen de 9 en 12 euro.