Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Vis met zichtbare schubben en vinnen is koosjer. Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer. Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken.
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Een van de bekendste is de gemberbolus, waarvan het recept hieronder. Maar ook kunnen we denken aan de Zeeuwse bolus, boterkoek, latkes (aardappelkoekjes), bagel, charoset, gefilte fisj, hamansoren, maror, pom, challe (gevlochten brood), ossenworst, matzes (tijdens de Pesach) en knishes.
De basis voor kasjroet staat in de Thora, in Leviticus 11 en Deuteronomium 14. Tweehoevige herkauwende zoogdieren zijn toegestaan. Dus wel rund, schaap, wild bergschaap, gazelle, geit en hert maar geen kameel, klipdas, varken, paard of haas. Voor waterdieren geldt dat zij vinnen en (zichtbare) schubben moeten hebben.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Volgens de islamitische spijswetten mogen moslims ook Koosjer vlees consumeren. Alhoewel koosjer vlees veel strengere voorwaarden heeft om als koosjer verkocht te kunnen worden. Overeenkomsten zijn in de basis dat varkensvlees verboden is en niet halal.
Het is niet zoals in de Islam dat alcohol uit den boze is . Er mag prima een biertje of een lekkere cocktail met vrienden gedronken worden. Eén uitzondering is wel wijn: die is wel toegestaan, maar alleen als ze koosjer bereid is; door een jood en volgens de religieuze voorschriften.
Eieren en melk van koshere dieren zijn toegestaan. Melk dient onder toezicht van een toezichthouder gemolken te worden. Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie.
De meeste vis is koosjer en hoeft daarom niet ritueel geslacht en koosjer gemaakt te worden. Sommige joden nemen wel hun eigen plank en mes mee naar de vishandel, om het contact met niet-koosjere vissoorten te voorkomen.
Kasjroet is het systeem van spijswetten in het Jodendom. Producten die bereid zijn volgens deze spijswetten en daarop gecontroleerd worden door rabbijnen, krijgen het Kosher certificaat en zijn geschikt voor consumptie door Joodse mensen.
Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
Alleen vissen met vinnen en schubben zijn koosjer. Garnalen, kreeft, paling, schaal- en schelpdieren zijn niet koosjer. Gevleugelde insecten zijn onrein evenals dieren die over de aarde krioelen zoals muizen, hagedissen en slangen. Dood aangetroffen dieren mogen niet gegeten worden.
Jodenhaas is een heel zacht mals stukje rundvlees uit de voorvoet van het rund, namelijk tussen de schouders. Het heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt niet meer dan 400 gram. Het jodenhaasje heet zo omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen namelijk geen vlees van de achterbout eten.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Koosjere maaltijden worden alleen gemaakt van gecertificeerde, hoogwaardige producten die ritueel puur zijn (volgens de Kasjroet-wetten in de Thora).
Dieren die halal worden geslacht, mogen geen vleeseter zijn. Runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee (hoewel die ook wormen eten) komen in aanmerking voor halal. Vis is bijna altijd halal. Varkensvlees is 'onrein' en daarom 'haram'.
Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood. Het is daarom de rabbi zelve die het kalfsstremsel toevoegt aan de melk.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
(1 Korinthe 6 vers 19) Het is verkeerd om zodanig alcohol te drinken, dat het schadelijk is voor uw lichaam. Houd, wat eten en drinken betreft, rekening met de gevoeligheden van de mensen met wie u samen bent.
De keppel of kippa is het hoofddeksel waarmee joodse mannen hun hoofd bedekken om een onderscheid te maken tussen het aardse en het hogere. Ook de uitspraken in de Misjna en Talmoed, volgens welke het in strijd is met de zedigheid om blootshoofds te lopen, spelen een factor bij het dragen van een keppel.
Niet weg te denken uit de Israëlische keuken is humus, dat met pitabroodjes wordt geserveerd.Ook falafel, gefrituurde kikkererwtenballetjes, worden veel gegeten. Na kunt u vers fruit krijgen, een kop koffie of, wanneer u niet-koosjer eet, pudding, ijs of yoghurt. Bij het eten kunt u wijn of bier drinken.