Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Amarone della Valpolicella te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met 'normale' wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.
Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
Vlees: Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
De smaak van de Amarone is een intensieve en stevige smaak, met een zacht mondgevoel. De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim.
Hoe lang kun je Amarone bewaren
Uit de goede jaren kun je je fles Amarone makkelijk 15 jaar in je keldertje opbergen. Maar bij slechte wijnjaren kun je de Amarone beter drinken als ze nog in haar jeugd is. Een jaar of zeven, niet veel ouder.
Romanee-Conti Burgundy breekt record van 's werelds duurste wijn! Het record voor duurste fles wijn stond op naam van Chateau Lafite Rothschild. Hun rode wijn met jaargang 1869 ging in Hong Kong onder de hamer voor een bedrag van maar liefst 233 duizend dollar.
Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru
De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld. Deze rode wijn is in de wijngaarden in de Côte de Nuits in Frankrijk gemaakt.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Carpaccio is een licht voorgerecht dus je wil graag een wijnsoort dat de lichte aroma's versterkt. In dat geval kun je ook het beste kiezen voor een lichte rode wijn, zoals een Franse Malbec, Merlot, of een Italiaanse Harmonium Nero d' Avola. Deze wijnen zijn heerlijk te combineren met de smaak van truffelmayonaise.
Door de logica van regelnummer 1 te volgen, is het daarom raadzaam om Drink eerst een witte of rosé, voordat je rood wordt. Hierdoor kunnen uw smaakpapillen de subtiele aroma's van lichte, bloemige of fruitige wijnen beter waarnemen voordat u doorgaat naar krachtigere tonen van rode wijn.
Waarom is een Barolo wijn “duur”? Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten.
Zeker vet vlees zoals ribeye en entrecote zijn een goede combinatie met de stevige tannines van een Rioja Reserva of Grand Reserva. Ook lamsvlees is een uitstekende combinatie met Rioja, de zachte smaak van het vlees combineert goed met het de fruitige tinten van de Rioja.
Daarnaast wordt in Valpolicella nog een speciale techniek gebruikt die “ripasso” heet. Hierbij worden de vergiste druiven van de Amarone wijn na persing herbruikt, omdat deze nog veel smaak en eventueel suikers bevatten.
Het lekkerst is dan om een Italiaanse rode wijn aan het stoofvlees toe te voegen en erbij te drinken. Je kunt dan denken aan de primitivo, valpolicella of sangiovese.
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
Geroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif. Orgaanvlees: kalfslever, niertjes, zwezerik. Truffels: zowel wit als zwart vormen een goede combinatie.
De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
De druif Tempranillo is afgeleid van 'temprano', wat 'vroeg' betekent; de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. Tempranillo kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".