Neuropathie kan dus worden veroorzaakt door een te veel aan bepaalde stoffen, maar ook door te weinig. Denk b.v. aan een tekort van vitamines, zoals vitamine B12. Dat is een vitamine die de werkzaamheid van de zenuwen ondersteunt. Als die zenuwen niet goed functioneren ontstaan allerlei vervelende symptomen.
Dat vitamine B12 helpt bij neuropathie is al vele jaren bekend. Minder bekend is dat patiënten met neuropathie ook gunstig kunnen reageren op foliumzuur.
Gunstig effect magnesium
Wout zegt hierover: “Hoogstwaarschijnlijk doet magnesium ook veel positiefs bij typische diabetescomplicaties zoals slecht zien, nierproblemen en neuropathie (pijn, tintelingen, gevoelloosheid in handen en voeten).
Er is vrij veel bewijs voor B vitamines samen als pijnstillers en als zenuwbeschermende, neuroprotectieve middelen. Het therapeutische potentieel van B vitamines dient meer bekend te worden. Wij werken met deze vitamines, samen met het zenuwbeschermende Palmitoylethanolamide (PEA).
Steun van familie, vrienden en collega's kan heel veel helpen. Als u zich somber, bang of boos voelt over de pijn, kan dit de pijn erger maken.
Kijk uit met hoge temperaturen. Veel mensen hebben meer last van de neuropathie bij warm weer of wanneer hun voeten niet goed worden geventileerd en te warm worden door te dikke sokken en niet-ventilerende schoenen. Controleer regelmatig uw handen en voeten op verwondingen of blaren (omdat u dit mogelijk niet voelt).
Vermijd voeding met hoge glucosewaarden. Dit kan de stofwisselingen van de zenuwen verstoren. Daarnaast kan diabetes leiden tot een beschadiging van de kleine bloedvaatjes wat resulteert in een zuurstoftekort. De zenuwen kunnen beschadigen door een gebrek aan zuurstof.
Limiteer of vermijd ook de inname van fastfood en suiker.
Kies voor water in plaats van frisdrank, en kies voor gezonde snacks zoals een stuk fruit, groente, of magere yoghurt. Probeer meer thuis te koken en minder af te halen.
Verder kan magnesiumsulfaat, in doseringen van 500-1000 mg ingezet worden om de pijnstillende werking van andere stoffen te potentiëren, via het effect op de zogenaamde NMDA receptor. Deze receptor speelt een belangrijke rol bij de pijnverwerking op ruggenmergniveau.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Bij veel mensen verdwijnen de klachten door de neuropathie na verloop van tijd als de behandeling gestopt is. Omdat beschadigde zenuwcellen traag herstellen, kan dat wel maanden of jaren duren. Vooraf is niet te voorspellen of de neuropathie overgaat. Soms gaan de klachten niet weg, of verdwijnen ze maar voor een deel.
Voor mensen met polyneuropathie is het belangrijk om te blijven bewegen voor zo ver dat kan. Bijvoorbeeld door een half uur per dag te fietsen of wandelen. Zo blijf je fit en sterk.
De volgende oefeningen zijn hiervoor gegeven: De bal van de ene naar de andere hand overbrengen op ooghoogte en op kniehoogte; Het lichaam van links naar rechts draaien; Gecontroleerde gewichtsverplaatsing naar opzij, naar achter en naar voren waarbij de push-off fase wordt gesimuleerd.
Symptomen neuropathie in de voet
Een doof gevoel of tintelingen. Scherpe, stekende pijn in de voet. Een branderig gevoel in de voet. Overgevoeligheid: aanrakingen die normaal gesproken geen pijn doen, doen nu wel pijn.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat inname van een actieve vitamine B12, zoals methylcobalamine, de voorkeur verdient boven de inname van cyanocobalamine. Methylcobalamine wordt door de weefsels beter vastgehouden dan cyanocobalamine.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
Over het algemeen hebben mensen met een polyneuropathie een normale levensverwachting.
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
Een perifere neuropathie is een aandoening van de perifere zenuwen die sensibele en motorische klachten kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot verlamming.