Hydro- actieve verbanden Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
Komt er nog bloed of vocht uit de schaafwond? Is de wond nat of lekt er nog bloed of wondvocht uit? Breng dan eerst vette gaas (zalfgaas) aan: één laagje maar, dus ook niet dubbelvouwen. Vette gaas zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond blijft vastplakken.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Wanneer een wond traag geneest, vochtig blijft of ernstig verkleurt is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan u bijvoorbeeld medicatie voorschrijven die de genezing bevordert. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om u te laten behandelen door een specialist.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken.Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond. Daarna kunt u eventueel de wond afdekken met een pleister of wondgaasje met verband.
Vette gazen of paraffine gazen. Dit zijn gazen met een fijnmazige structuur en zijn voorzien van een laag vaseline of paraffine. Door de vette laag plakken de gazen niet aan de wond en blijft het wondoppervlak vettig.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken.
Hydrofiber® Technologie
Hydrofiber™ is een zacht, absorberend materiaal dat in een gel verandert wanneer het in contact komt met wondvocht. De gelvormende werking creëert een optimale omgeving voor wondgenezing en verkleint het risico op infectie.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Hoe moet ik Betadine Zalf gebruiken? Breng een dunne laag Betadine Zalf aan op de wond en de huid eromheen. De vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. De zalf kan zowel op een open wond als onder een afdekkend verband of pleister worden aangebracht.
Metalline gaas 10 x 12 cm is een niet verklevend wondkompres met een laagje aluminium waardoor het kompres niet aan de wond kleeft. Aluminium gaaskompressen zijn uiterst geschikt voor brandwonden en schaafwonden, al kun je de laatste het beste laten drogen aan de buitenlucht.
Droog rondom de wond na het spoelen. Kom niet meer aan de wond zelf. Breng daarna een dunne laag Bepanthen® Wondgel 4 in 1 aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Je gebruikt zalfgaas bij oppervlakkige wonden (bijvoorbeeld schaafwonden of brandwonden) om te voorkomen dat het kompres of verband met de wond verkleeft. Je plaatst zalfgaas dus onder een ander wondmateriaal.Zalfgaas laat wondvocht door naar het bovenste verband.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen. De Hansaplast wondverzorgingsproducten bieden een goede bescherming, totdat de wond volledig is genezen.
Een geur-neutraliserend verband kan de uitkomst bieden. Dit verband bevat actieve koolstof die de bacteriën uit de wond aan zich bindt en de organische geuren van een bacterieel geïnfecteerde wond neutraliseert.