De F-Side was een van de eerste harde kernen in Nederland, samen met de Bunnikside van FC Utrecht, Vak S van Feyenoord, en de North Side van FC Den Haag. Deze harde kernen of sides worden gezien als het begin van het hooliganisme in Nederland.
Plaatsen als Amersfoort, De Meern,Vianen, Houten en IJsselstein zijn vertegenwoordigd, maar het is vooral een grote groep uit Nieuwegein die zich nadrukkelijk op de voorgrond beweegt. Waar de 2e generatie eerst vooral afhankelijk was van de oudere garde, begint ze naar een paar jaar zelfstandig acties te ondernemen.
Het Uitvak van FC Utrecht is vak V en is een lang gestrekt vak van beneden tot boven.
Evert van der Zouw (1976) en Daniel M.van Doorn (1986) verzamelen al vele jaren alle beschikbare informatie over voetbalgeweld en misdaad in Nederland en over hun woonplaats Utrecht in het bijzonder. Na Crimineel Utrecht bundelden ze voor Utrecht Hooligans opnieuw hun kennis en krachten.
De voetbalsupporters kwamen uit de vele volksbuurten van Utrecht, zoals Sterrenwijk, Zuilen en Ondiep, maar ook Overvecht en Kanaleneiland. De naam Bunnikside verwijst naar een wedstrijd van begin jaren '70. Enkele voetbalsupporters op de tribune achter het doel gooiden vuurwerk op het veld.
De naam F-Side is in Londen verzonnen. Een jongen van VAK F zag daar een graffiti-taf van een West Ham groep, met de naam 'Side' erin. De link tussen VAK F en Side was snel gelegd. Sindsdien gaat de groep als F-Side door het leven.
De S.C.F (Sport Club Feyenoord) is de harde kern van de Nederlandse voetbalclub Feyenoord uit Rotterdam. De aanhang werd in de jaren 1990 geschat op ongeveer 300 man (vaak hooligans genoemd). Onderscheidingstekens zijn een tatoeage (de letters S.C.F op de arm of elders op het lichaam).
De F-Side zit op de vakken 125 t/m 129. In deze vakken zit de fanatieke aanhang. Op dit moment zit de F-Side vol met seizoenkaarthouders. Hierdoor kun je geen losse kaarten voor deze vakken kopen.
Verschil ultras en hooligans
Als je een ultra bent wil dit niet zeggen dat je vecht voor je club. Een hooligan is een supporter die vecht voor zijn club. Als je een hooligan bent hoef je echter niks te hebben met het ultra-gebeuren zoals het afsteken van fakkels of het vocaal steunen van een club.
Het Uitvak van FC Utrecht is vak V en is een lang gestrekt vak van beneden tot boven. Het vak bevindt zich op de City-side tribune en zit tegenover de harde kern van FC Utrecht.
De vernieuwde Bunnikside met 5552 overdekte zitplaatsen is dit seizoen in gebruik genomen. In het seizoen 2003-2004 heeft Stadion Galgenwaard 21.072 plaatsen. Na de verbouwing van de andere korte zijde van het stadion bedraagt de capaciteit van het stadion bijna 25.000 zitplaatsen.
De F-Side zit op de vakken 125 t/m 129. In deze vakken zit de fanatieke aanhang. Op dit moment zit de F-Side vol met seizoenkaarthouders. Hierdoor kun je geen losse kaarten voor deze vakken kopen.
De clubkaart kost €20,- en is vijf jaar geldig. Op de eerste kaart die je besteld voor een thuiswedstrijd, krijg je automatisch €10,- korting.
De F-Side is de harde kern van de Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax. De F-Side is een begrip in Nederland, net zoals Vak S van Feyenoord, de Bunnikside van FC Utrecht, en de North Side van ADO Den Haag.
De Klassieker is de naam waaronder in Nederland de wedstrijden tussen de mannen van de voetbalclubs Ajax en Feyenoord bekendstaan. Door de rivaliteit tussen beide clubs horen deze wedstrijden, ongeacht de stand op de ranglijst, voor hun supporters tot de belangrijkste van het jaar.
Club Esther
Van de Pol pakte daarop het vuurwapen van de Hell Angel en schoot hem en nog drie andere leden van de motorclub dood. Die schietpartij domineerde vervolgens wekenlang het nieuws in Haarlem en omstreken. Van de Pol werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. In 2012 kwam hij weer vrij.
Feyenoord gaat in de thuiswedstrijden in de Conference League de vakken R, S, T, X en W leeglaten. De Rotterdammers hopen op die manier nieuwe boetes te voorkomen, nadat de club al driemaal op het matje werd geroepen bij de UEFA in de voorrondes.
Er worden vaak twee groepen onderscheiden: de 'oude' harde kern (actief vanaf de jaren 1970) en de 'nieuwe' harde kern (actief vanaf jaren 1990 en gewelddadiger), ook wel Feyenoord 3e generatie Rotterdam (FIIIR) genoemd.
De Rijswijker wordt gezien als de leider van de RJK, de Rotterdam Jongeren Kern, een groep die de afgelopen twee jaar zorgde voor vernielingen, bekladdingen, doodsbedreigingen, brandstichting en geweld tegen agenten. Zelf maakte V.
een jeugdige in aanraking komt met politie en/of justitie omdat hij/zij een strafbaar feit heeft gepleegd dan kan de kinderrechter of het Openbaar Ministerie besluiten tot een Individuele Traject- begeleiding Harde Kern Aanpak (ITB-HKA) bij de afdeling jeugdreclassering van Regiecentrum Bescherming en Veiligheid.
VAK410 was de meest fanatieke supportersgroep in de Amsterdam ArenA. Deze groep ondersteunt Ajax op de Zuid-Europese en Argentijnse wijze, met veel gezang, spandoeken, fakkels en bandieries.
De meest trouwe aanhangers van Ajax wonen in de stad en in de wijde regio. De meeste Ajax-seizoenkaarthouders per buurt, vind je in stadsdeel Zuid. In het Museumkwartier wonen er 327 en in de Apollobuurt 308. Maar lang niet alle Amsterdammers met een seizoenskaart hebben er eentje met een Ajax-logo.