Voor wie van vegetarische recepten houdt heeft Yotam Ottolenghi een heel scala te bieden. Dat bewijst ook weer zijn nieuwste kookboek Simpel.
Yotam Ottolenghi staat o.a. bekend om zijn voorliefde voor de mediterrane keuken. In zijn gerechten kom je invloeden van verschillende eetculturen tegen. Dit zie je aan de gebruikte ingrediënten en dan vooral aan de kruiden die Ottolenghi gebruikt. Denk hierbij aan smaakmakers als harissa, sumak en za'atar.
Vele Ottolenghi kruiden kan je bestellen bij Lekker-zeg.com. Of kies uit onze favoriete kookboeken, bijzondere delicatessen en goede biologische olie en azijn! Wat voor combinatie pakket en/of losse ingrediënten je bestelt: wij pakken het mooi voor jou in!
Niet vegetarisch, wel veel vegetarische opties
Naast een brunch hoofdstuk is er een hoofdstuk gare groenten, rauwe groenten, rijst, granen en peulvruchten, noedels en pasta, vlees, vis, ook desserts ontbreken niet.
Gekonfijte, of ingemaakte citroen is een smaakmaker uit Noord-Afrika. Citroenen werden vroeger ingemaakt in zout om ze langer te kunnen bewaren.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Harissa is een Arabische chilisaus die in de Midden-Oosterse keuken veel wordt gebruikt. Voor rozenharissa wordt de chilipasta vermengd met rozenblaadjes die zorgen voor een aromatische en bloemige smaak. De smaak van rozenwater kan soms wat overheersend zijn, maar dat is bij rozenharissa absoluut niet het geval.
Hij groeide op in Israël maar woont sinds 1997 in Londen, waar hij intussen 7 succesvolle restaurants uitbaat. Van 1996 tot 2010 schreef hij columns en recepten voor het Britse dagblad “The Guardian”.
Ottolenghi kan verwijzen naar: Ottolenghi (motorfiets) - historisch motormerk. Yotam Ottolenghi - Israëlisch-Britse kok.
Yotam Ottolenghi (Jeruzalem, 14 december 1968) is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken.
Plenty. Een overzicht van vegetarische kookboeken zou niet volledig zijn zonder de vermelding van Yotam Ottolenghi. In zijn kookboek Plenty bundelt hij zijn iconische vegetarische gerechten, handig verdeeld in de categorieën Bladgroente, Aubergine, Wortelgroenten, Pompoenfamilie en Peulvruchten.
Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
Vers geperst sap is tot drie tot zeven dagen afgesloten houdbaar in de koelkast. Een flesje kant en klaar citroensap is geopend nog tot maximaal 6 maanden houdbaar in de koelkast. Een nog gesloten flesje zelfs tot 12 maanden, en gesloten mag het sap gewoon buiten de koelkast bewaard worden.
Eventueel kun je er nog wat uitgeperste citroen bijdoen voor een frisse geur. Maak een voetenbadje met citroenschillen | Kook de schillen 10 minuten in water. Laat het afkoelen en zeef de schillen eruit. Meng het citroenwater met 4 eetlepels melk en 2 eetlepels olie.
Zet de pot op een koele, donkere plek. Na een maandje zijn ze klaar om te gebruiken, maar ze zijn zeker tot twee jaar houdbaar, zolang je de pot maar goed afsluit. Af en toe kun je de pot een beetje omschudden.
Serax lanceert Feast in samenwerking met Ottolenghi en kunstenaar Ivo Bisignano. De collectie bestaat maar liefst uit 100 verschillende items! In deze items wordt het delen van eten in overvloed gevierd met prachtige beelden op de onderdelen.
Onze favoriete vegan kookboeken. Dit prachtige vegan kookboek van Jason Tjon Affo (@theindigokitchen) staat vol met kleurrijke, vegan soul food recepten. Van boterkoek en havermylk tot mangolassi en komijnkaaz, dit boek van Marleen Visser leert je zelf vegan zuivel te maken! Vegans eten meer dan alleen salades.
Het grootste kookboeken assortiment vindt u bij Kookwinkel Oldenhof. Bent u op zoek naar kookinspiratie of een beschrijving van een bepaalde kooktechniek? Bij ons vindt u kookboeken over de buitenlandse keuken, kookboeken van bekende chefs en kookboeken over allerhande kooktechnieken.