Puppia & Julius K9 tuigjes. Beiden tuigjes zijn zeer geschikt voor Chihuahua's. De Puppia Soft Vest Harnas zijn simpele instaptuigjes. Uw Chihuahua stapt met beide voorpootjes in het tuigje en u kunt het tuigje sluiten met klittenband en kliksluiting voor extra veiligheid.
De Chihuahua rollijn is een riem die je lang en kort kunt maken. Daarnaast kan de riem automatisch uit de rol worden getrokken en automatisch weer inrollen. Een ideale riem die er voor zorgt dat de riem niet tussen de poten van de hond blijft hangen.
Het beste hondentuig is een Y-tuigje of tuigje met Y-vorm. Veel mensen weten niet dat een anti-trektuigje helemaal niet zo goed is. Een tuigje met ring aan de voorkant kan zorgen voor blokkades in de rug, schouders die vastzitten en wervels die scheef gaan staan.
Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk.
Borstmaat is de enige juiste maat
Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten. Dit is de omvang direct achter de voorpoten en om de nek. Heeft je hond een zeer brede borstkast dan is het beter om een maatje groter te nemen.
Maat XXS. Geschikt voor honden zoals, Dwerg Pincher, Chihuahua, Yorkshire Terrier …
De Rogz Explore is een hondentuig welke geschikt is voor kleine honden. Het tuig is ook in grotere maten verkrijgbaar, maar voor grote honden adviseren wij de eerder genoemde “hurtta active”. Dit tuig zit comfortabel en schuurt niet onder de oksels.
In de nek van jouw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, aders, luchtpijp, slokdarm, etc. Wanneer de hond trekt (enkele keer of constant) of wanneer je zelf heel hard moet trekken aan de halsband krijgt de nek een klap. Deze klappen aan de nek van jouw hond kunnen schade veroorzaken.
Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing. Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om.
Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert je pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte.
De voordelen van een Y-tuig opgesomd:
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij. Een hondentuig Y-model zorgt niet voor irritaties omdat het niet in de oksels zit. Hondentuigjes met een Y-model zorgt voor de perfecte drukverdeling bij trekken. Een Y-tuig zorgt bij de hond voor veel bewegingsvrijheid met wandelen.
Zowel bij een halsband of voor een tuig geldt dat het niet te strak mag zitten en je minstens twee vingers spelingsruimte moet hebben. Daarbij dient met beide op een goede manier te worden omgegaan. Een goede training is hierbij erg belangrijk.
Het Easy Walk-tuig is ontworpen om honden voorzichtig te ontmoedigen om te trekken als ze aan de lijn lopen. In tegenstelling tot traditionele halsbanden veroorzaakt het Easy Walk-tuig geen neiging tot hoesten, kokhalzen of verstikking omdat de borstband laag over het borstbeen rust.
Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo'n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.
Dan is deze anti trek riem je beste optie om je hond te leren netjes met je mee te lopen zonder trekken. De anti trek riem is de beste optie omdat je je hond het trekken niet afleert maar het netjes aan de riem lopen aanleert en aanleren is makkelijker dan afleren.
Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Houd met 1 hand het tuigje vast, met de lus waar de kop doorheen moet zo ver mogelijk open. Deze hand houd je stil. Je mag de hand niet naar de hond toe bewegen. Steek je andere hand met een snoepje door de lus waar zijn kop doorheen moet en laat de hond het snoepje uit je hand pakken.
Er zijn zogenoemde 'anti-trektuigen' op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. Dit type hondentuig wordt vaak gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Het Halti Harnas is een anti-trektuig voor honden. Het tuigje zit om de borst van uw hond. Dit vermindert trekken en zorgt ervoor dat u betere controle heeft over uw hond. Het harnas is verkrijgbaar in drie maten: S, M en L.