19 – 20 uur: Voor het slapen gaan Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Is je baby 4 maanden oud, dan mag je af en toe pap met rijstebloem geven. Veel ouders geven dit 's morgens als ontbijt of 's avonds voor het slapengaan. Waar jij voor kiest, hangt van je eigen voorkeur af. Het is helaas niet zo dat je baby beter doorslaapt wanneer hij of zij een fles met rijstebloem heeft gehad.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Liever niet elke dag rijstebloempap
Uit voorzorg adviseren we om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan baby's en kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten. Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt.
Rijstebloem kun je gebruiken om brooddeeg te bestrooien. Zo kun je bijvoorbeeld mooie patroontjes in het brooddeeg maken. Daarnaast kun je met rijste meel ook rijstepap maken of je gebruikt het als bindmiddel. Deze rijstbloem is zonder toegevoegde suikers.
Bij het toevoegen van rijstebloem adviseren wij één of twee fases hogere speen te gebruiken. De leeftijden op de verpakking van de spenen zijn gemiddelden gebaseerd op het geven van melk. Voor vezelrijke pap zoals bijvoorbeeld Johannes broodpitmeel is deze fles minder geschikt.
Voedingsschema baby 6 maanden
Ontbijt: Als ontbijt kun je borstvoeding blijven geven of 200 ml opvolgmelk, eventueel met 2-3 schepjes rijstebloem.
7 – 8 uur: Ontbijt. 200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Je kunt beginnen met brood aanbieden tussen de 4 en 6 maanden. Je kunt je baby pap voeren met een lepeltje, of je geeft het in een fles. Dat wordt ook wel een papfles genoemd. Door rijstebloem aan de melk toe te voegen wordt de melkvoeding dikker.
Rijstebloem gaat, tarwe niet
Na enig zoeken blijkt dus dat dr. Browns een echte papspeen heeft: y-cut. Voor echte pap is deze fase 4 speen dus niet geschikt.
Vanaf 6 maanden kan je bijvoorbeeld 'fijne granen' geven. Er zijn verschillende merken die deze soort pap aanbieden. Ook speltpap, haverpap of oerpap zijn op deze leeftijd geschikt voor je baby. Bij 8 maanden kan je overstappen op ontbijtpap of volkoren granenpap.
200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Je maakt rijstebloempap met borstvoeding of kunstvoeding, want je baby mag pas vanaf 12 maanden oud gewone melk krijgen. Vervolgens voeg je 2 tot 3 eetlepels (10 gram) rijstebloem toe aan 180ml melk voor een papfles en 4 – 6 eetlepels (20gr) met 180ml melk voor een bordje pap.
Rijstebloem voor je baby van 4 maanden
Rijstebloempap is een van de eerste bijvoedingen (oefenhapjes) voor baby's vanaf 4 maanden. Het is geschikt om mee te beginnen, omdat het minder vezels bevat dan andere soorten pap. De darmen van je baby moeten in het begin wennen aan het verteren van vezels.
Gebruiksaanwijzing (goed opvolgen!): verwarm 200 ml borstvoeding of Kruidvat Standaard 1 zuigelingenmelk tot handwarme temperatuur. Voeg 4 eetlepels (20 g) rijstebloem toe voor een bordje pap of maak een flesje met 2 eetlepels (10 g) rijstebloem. Goed roeren of schudden tot een gladde pap. Koel en droog bewaren.
Je kunt PyjamaPapje® geven als variatie op een fles melk of een bordje pap. Heerlijk voor het slapen gaan! Het is belangrijk voor je kindje om gevarieerde en evenwichtige voeding te hebben evenals een gezonde levensstijl. Borstvoeding is het beste voor je kindje en dient zo lang mogelijk gegeven te worden.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
De eerste 6 weken
Vervolgens de andere borst zolang je baby wil. Begin afwisselend met de linker- of rechterborst. Bij voorkeur niet korter dan 2 uur en niet langer dan 4 uur tijd tussen de voedingen. Bij te veel tijd tussen de voedingen bestaat de kans dat je baby 's nachts de voeding gaat inhalen.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes. Dit kan je steeds verder opbouwen, zodat de vaste voeding op een gegeven moment de melkvoeding vervangt. Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door.
Een fijngeprakte warme maaltijd met: 100-135 g groenten. 50-65 g aardappelen/rijst/pasta.
Hoeveel gram groente een baby van 6 maanden precies moet eten, verschilt per kind en ook per dag. Een melkvoeding kun je uiteindelijk vervangen door een maaltijd van ongeveer 150 tot 200 gram, waarvan bijvoorbeeld 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (zoals aardappelen of rijst) en 20 gram eiwitten (vis of vlees).