Een hartinfarct bij vrouwen wordt vaker gemist dan een hartinfarct bij mannen. Volgens cardioloog Angela Maas komt dit doordat vrouwen vaak andere klachten hebben dan de typische, bekende hartklachten als druk op de borst, zweten en uitstralende pijn naar de armen en de kaak.
pijn in de kaak, nek, tussen de schouderbladen, de rug. pijn in de rechterschouder of rechterarm. duizeligheid of flauwvallen. hartkloppingen.
De belangrijkste symptomen zowel bij vrouwen als bij mannen zijn kortademigheid, vermoeidheid en onvermogen om zichzelf te belasten. Bij het lichamelijk onderzoek kunnen er tekenen van overvulling zijn, zoals vocht in de benen, in de buik of in het nekgebied.
De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een drukkend gevoel midden op de borst . Dit gevoel kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en de maagstreek. De klachten gaan vaak samen met zweten, misselijkheid of braken.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Bij een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, raakt een kransslagader van het hart plotseling verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed en zuurstof meer. Bij een hartinfarct ben je bij kennis.
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Het hart ligt iets links van het midden in uw borstkas, achter uw ribben. Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist.
Stresscardiomyopathie. Een stresscardiomyopathie of takotsubo cardiomyopathie kan ontstaan na hevige stress. De klachten lijken op een hartinfarct. Mogelijk zorgen stresshormonen voor een soort tijdelijke verlamming van een deel van de hartspier.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress. De pijn verdwijnt niet als u rustig gaat zitten.
Zo bleek uit onderzoek dat bijna de helft van de hartaanvallen 'stil' is. Dit zijn hartaanvallen die toentertijd niet werden gediagnosticeerd, maar wel na afloop werden bevestigd door het elektrocardiogram. Hoewel stille hartaanvallen relatief ongemerkt aan je voorbij gaan, betekent dat niet dat ze onschadelijk zijn.
Denk hierbij aan pijn in de kaak, in de rug en tussen de schouderbladen. Of misselijkheid en braken. Vrouwen kunnen ook nog pijn hebben in de bovenbuik en duizelig zijn. Daarnaast ervaren ze een onrustig en angstig gevoel.
Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 135/85 gaat.
Het stellen van de diagnose begint al in de ambulance of op de Spoedeisende Hulp. Daar wordt vaak al een hartfilmpje gemaakt. Een hartfilmpje (ECG) en een bloedonderzoek kunnen het vermoeden van een hartinfarct bevestigen. Soms is het hartinfarct al duidelijk op het hartfilmpje te zien.
Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen. Dit lijkt op maagpijn waardoor mensen vaak niet aan het hart denken.