Na het opeten van zijn voer worden niet alle voedingsstoffen in de darmen van je konijn opgenomen. Een aantal belangrijke stoffen blijft achter in de blindedarm (caecum) en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet je konijn deze keutels op.
Konijnen moeten hun eigen poep eten om gezond te blijven. Ja, je leest het goed. De eerste keer dat het eten door het spijsverteringskanaal gaat, worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, dus konijnen moeten hun poep opeten om het nog een keer door de darmen te laten gaan.
Een konijn dat helemaal geen blindedarmkeutels eet krijgt op den duur een vitamine B en vitamine K tekort. Een andere reden kan zijn dat een konijn moeite heeft met bukken naar de anus, door bijvoorbeeld gewrichtspijn, of een te dikke buik.
Konijnen die alleen of vooral brokken eten, en konijnen die te weinig hooi eten, zullen vaak langdurig kleine keutels hebben. Steeds kleiner wordende keutels kunnen ook een teken zijn van een beginnende verstopping. Houd het konijn dus goed in de gaten en bezoek op tijd een dierenarts!
Een konijn doet zo'n 300 keutels per dag en die hele dag opruimen wordt niemand blij van.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Rondjes draaien om je benen
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Verkeerde voeding is één van de belangrijkste oorzaken. Als een konijn bijvoorbeeld te veel waterige groenten krijgt, zal het natte keutels (diarree) ontwikkelen. Deze blijven dan aan de achterhand plakken. Ook te weinig vezels (hooi) in het dieet kan leiden tot afwijkende keutels.
Met voerbak gooien -----> Ik wil eten. Met voorwerpen gooien -----> Leuk, spelen! Dit ligt in de weg.
Welke symptomen heeft een konijn met een gasbuik? Bij een gasbuik en bij een darmverstopping gaan de maag en darmen uitzetten.Deze uitrekking is zeer pijnlijk.Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek!
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Een konijn eet meer hooi dan brokken op een dag. Besteed dus voldoende aandacht aan goed hooi, brokken dienen als extra voedsel.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
Om toch geen risico te nemen kun je het beste de temperatuur boven de vijftien graden houden en hem voldoende licht en eten geven! Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Een konijn onderzoekt de dingen om zich heen vooral door te snuffelen met zijn neus. Ze kunnen ook goed horen, maar minder goed zien dan wij. Een konijn heeft ook snorharen waarmee hij kan voelen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Hooi. Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.