Wat is het? Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Serotonine, Oxytocine, Dopamine en Endorfines. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks. Maar daar gaat vandaag verandering in komen.
Cortisol. Cortisol is een steroïde hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnier. Het heeft een belangrijke functie bij metabolisme (energiehuishouding). Dit is vooral duidelijk tijdens stressreacties, wanneer cortisol de beschikbaarheid van energie verdeelt.
Serotonine is een signaalstofje, ook wel neurotransmitter genoemd. Dit stofje heeft een kalmerende werking en heeft effect op uw geluksgevoel en slaappatroon. Het lichaam maakt dit stofje voor 90% tot 95% in de darmen aan. De overige 5% tot 10% ontstaat in de hersenen.
Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.
De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden alle drie afgegeven door de bijnier. Stresshormonen zijn heel nuttig tijdens een acute stresssituatie. Tegenwoordig ervaren we steeds vaker en langer stress waardoor ons lichaam denkt dat we in een noodsituatie zitten.
"Wel weten we dat als er iets teleurstellends of verdrietigs gebeurt, er mínder dopamine wordt aangemaakt in de hersenen, wat ervoor zorgt dat je je minder of niet blij voelt.
Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden. Dit worden ook wel de vier geluksstofjes genoemd: de twee sekshormonen testosteron en oestrogeen en de twee neurotransmitters dopamine en serotonine .
Hormonen spelen een grote rol in jouw emoties en gevoelens. De hormonen die ervoor zorgen dat je je blij, gelukkig of euforisch voelt, zijn gelukshormonen. Een aantal belangrijke gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine.
Als je voedsel eet dat rijk is aan deze aminozuren, stimuleer je de aanmaak van dopamine. Voorbeelden van dit voedsel zijn amandelen, avocado's, bananen, zuivel, peulvruchten, zaden, noten, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten en tofu.
Bij gebrek aan dit geluksstofje kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen. Heb je voldoende serotonine, dan voel je je ook goed!
Onderzoekers hebben vastgesteld dat een tekort aan vitamine D leidt tot een duidelijk hogere kans op het ontwikkelen van een depressie. Toediening van vitamine D aan personen met een depressie leidde tot vermindering van de klachten.
Een eetpatroon met veel frisdrank, bewerkte graanproducten en rood vlees hangt volgens de onderzoekers dus samen een hoger risico op depressie. Maar het is niet duidelijk of sprake is van een oorzakelijk verband. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat mensen meer koekjes eten als ze zich depressief voelen.
17 augustus 2022 – Een uitgebreide meta-analyse toont aan dat vitamine D-supplement depressieve symptomen bij volwassenen kan verminderen. Een internationaal team van onderzoekers bestudeerde tientallen onderzoeken van over de hele wereld.
Alleen bij zeer hoge doseringen kan xtc een serotoninesyndroom veroorzaken. Het komt zeer weinig voor, maar als het gebeurt kan dit levensbedreigend zijn.