Als u prednisolon gebruikt samen met ontstekingsremmende pijnstillers (bijvoorbeeld brufen®, diclofenac, naproxen, meloxicam, etc.) dan zal uw arts of apotheker u adviseren er een maagbeschermer bij te gebruiken om de kans op maagproblemen/maagzweren te verminderen.
De tabletten neem je tijdens of na de maaltijd met een ruime hoeveelheid water in. Neem de tabletten consequent in. Dagelijks op hetzelfde tijdstip innemen, geeft het beste effect.
Waar moet u op letten als u prednisolon gebruikt ? – Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Prednisolon kan de kans op deze bijwerking verhogen.
Bij inspanning, ziekte of stress geeft de bijnierschors juist een grote hoeveelheid in een keer af. De behandeling met prednison moet ook een dergelijk patroon vertonen: daarom moet u `s ochtends meestal meer prednison gebruiken dan `s avonds en moet u soms bij ziekte of ernstige stress extra prednison innemen.
Prednison wordt vaak toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler. De werking van prednison bij deze aandoeningen is divers: Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen.
Niet iedereen krijgt klachten van het gebruik. Mogelijke bijwerkingen van prednison of prednisolon lees je hieronder. Je weerstand wordt lager. Hierdoor is de kans groter dat infecties ontstaan of kunnen verergeren.
Prednison tast de spieren aan, er kan op den duur spieratrofie optreden en omdat het hart ook een spier is kan dat tot hartklachten leiden. En er bestaat kans op botontkalking en broze botten. Bij kinderen kan het groeivertraging tot gevolg hebben en ze kunnen slappe spieren en hongeraanvallen krijgen.
Slaapproblemen, zoals vroeg wakker worden. Neemt u daarom de prednison altijd 's ochtends in. Hogere bloedsuikers. Laat uw bloedsuiker controleren bij uw huisarts.
Je mag alles eten en drinken als je prednison gebruikt. Je kunt gematigd alcohol drinken als je prednison gebruikt. Alcohol beïnvloedt de werking van het medicijn niet. Er treden geen extra bijwerkingen op als je prednison gebruikt en alcohol drinkt.
De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van het soort aandoening die u heeft. Er is sprake van een lage dosis bij maximaal 15 mg prednison per dag. Er zijn ook aandoeningen waarbij u een hoge dosis prednison moet gebruiken, oplopend tot 60 à 80 mg per dag, soms via een infuus toegediend.
Prednisolon wordt ook gebruikt als stootkuur. Dit is een kuur die een paar dagen tot weken duurt. Binnen een paar uur na start van de behandeling worden uw klachten minder. In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darmen.
Stop nooit zomaar met prednisolon als je het langer dan drie weken achter elkaar hebt gebruikt. Het is belangrijk dat je het gebruik van prednisolon langzaam afbouwt, vooral als je het medicijn langdurig gebruikt. Je lichaam is gewend geraakt aan het medicijn.
Een behandeling van enkele maanden of langer bestaat vaak uit een hoeveelheid tot 20 mg prednisolon per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grotere hoeveelheid prednisolon per dag. Daarna bouwt u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken af tot de onderhoudsdosering.
Prednison komt in 5 mg, 20 mg en 30 mg in tabletvorm. Aanbevolen dosering is op basis van een volwassen persoon. Startdosering is minimaal 1 tablet en maximaal 12 tabletten per 24 uur. Overschrijding is in bepaalde gevallen toegestaan, wat afhankelijk is van type aandoening.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Wisselwerking met andere medicijnen
Meer kans op maag- en darmzweren bij gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen en naproxen. Paracetamol heeft deze bijwerking niet. Prednison kan de werking van bepaalde vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen verhogen.
1. WAT IS PREDNISON TEVA 5 MG EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? Prednison behoort tot de groep van bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Deze middelen onderdrukken ontstekingsreacties en overgevoeligheidsreacties en daarnaast heeft prednison een invloed op de suiker- en eiwitstofwisseling.
Bij lage doseringen (10 mg prednison per dag of minder) kúnnen echter ook bijwerkingen optreden. Als u last heeft van bijwerkingen, neem dan contact op met uw reumatoloog of uw huisarts. Stop nooit met het gebruik van de tabletten. Als u prednison gebruikt gaan de bijnieren namelijk minder corticosteroïden maken.
Bij spierreuma krijgt u prednison (of prednisolon). Dit is een sterk medicijn dat de afweer en de ontsteking onderdrukt. Hiermee gaan de klachten meestal snel over. U begint met elke dag 1 pil prednison van 15 milligram.
De werking van prednison is gelijk aan die van prednisolon. Het verschil is dat prednison alleen als tablet of capsule ingenomen kan worden en prednisolon naast tabletvorm onder andere als injectie, oogdruppels of zalf werkzaam is. In deze folder hanteren we de naam prednisolon.
Prednison heeft bij sommigen een slechte naam. Het zou een 'paardenmiddel' zijn dat alleen maar de symptomen bestrijdt, zonder iets te doen aan de oorzaak van de ziekte. Maar deze slechte naam is niet terecht. Prednison is een medicijn dat bij diverse aandoeningen van grote waarde is.
Bijnierziekten (substitutietherapie): u kunt prednisolon levenslang gebruiken. Overige aandoeningen: de duur van de behandeling is afhankelijk van de soort en de ernst van de aandoening. Bij hevige ziekteverschijnselen is vaak een korte kuur van enkele dagen tot weken nodig.
Verhoging van de bloeddruk: uw behandelend arts zal de bloeddruk bij langdurig gebruik van prednison regelmatig meten. Wanneer u al een hoge bloeddruk heeft of andere hart- en/of vaatproblemen heeft (gehad) is het belangrijk dit aan uw voorschrijvend arts te melden.