Je ruikt de feromonen eigenlijk niet, maar je neemt ze onbewust waar door het vomeronasaal orgaan (ergens achterin in je neus dus). Dus ben je op zoek naar een liefje of gewoon een avondje plezier?! Dit kan zomaar je laatste redmiddel zijn! Het woord 'feromoon' stamt uit het Grieks en betekent drager van opwinding.
Vrouwen vinden een frisse, muskusachtige geur ook opwindend, zo blijkt uit het onderzoek. Let ook op wáár je het goedje spuit. Je hebt het meeste kans dat ze je bespringt als je het op je nek, borst, rug, achter je oren of op je pols aanbrengt – dat vindt ze namelijk het meest sexy.
Feromonen zijn stoffen die je lichaam aanmaakt om iemand van het andere geslacht aan te trekken. Dat gebeurt allemaal onbewust. Vooral bij opwinding of seksueel contact komen feromonen vrij. Eigenlijk is het een soort boodschapper die doorgeeft dat je zin hebt in seks.
Voor ongeveer de helft van de mensen is testosteron te ruiken en dan alleen in grote hoeveelheden. Het ruikt dan naar urine. Androstenol ruikt in grote hoeveelheden naar muskus; vandaar dat die geur veelvuldig in mannelijke cosmetica voorkomt. Er zijn feromonen die voor alle vrouwen altijd goed ruiken.
Feromonen bevorderen de natuurlijke, seksuele, aantrekkingskracht. Dit is de geur of lokstof, die vrijkomt bij seksuele opwinding of bij het openstaan voor seksueel contact. Deze stoffen worden geproduceerd én uitgescheiden door je zweetklieren.
"Mannen willen vooral fris en proper ruiken, dus de meeste reguliere parfums ruiken ook zo. En dat terwijl de meest opwindende geur voor mannen er eerder een is die niet te veel maskeert. Een subtiele huidgeur met wat warmte, een beetje leder, een vleugje zout, zweet en wat tabak.
Je wordt verliefd door feromonen. Deze zogenaamde knuffelhormonen zitten in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Op zich zijn ze geurloos, maar een speciaal orgaan in je neus detecteert ze. Als het een match is, stuurt dat orgaan een signaal naar je hersenen.
Je kunt ze niet bewust ruiken, maar ze zijn er wel: de seksuele lokstoffen en angstzweempjes die we verspreiden onder invloed van hormonen. Dieren reageren sterk op zulke feromonen. Beïnvloeden deze stofjes ook ons eigen gedrag?
De chemische stoffen waarmee dieren onderling communiceren heten feromonen. Bijna alle beesten hebben ze van nature, van motjes tot olifanten. Ze zitten in speeksel, in urine, in sperma, in zweet en in het vocht van geslachtsorganen.
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.
Feromonen zijn lichaamseigen stoffen die het gedrag van jouw huisdier kunnen beïnvloeden. Bij onder andere honden en katten komen deze feromonen voor en worden voornamelijk gebruikt om soortgenoten te alarmeren, om territorium af te bakenen of als verleiding tijdens het paren.
Er is nog geen bewijs gevonden dat de feromonen die in veel parfum zitten je aantrekkelijker maken. Feromonen zijn chemische stoffen die dieren uitscheiden. Met deze stoffen kunnen dieren het andere geslacht aantrekken en stimuleren om met ze te paren. De vraag is of er ook menselijke feromonen bestaan.
Elke man houdt van een zelfverzekerd vrouw. Een dame die op eigen benen staat en durft te zeggen wat ze vindt. Ze laat zich niet de mond snoeren en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat is ook iets wat voor jou als vrouw in je voordeel kan werken.
Een feromoon is een signaalmolecuul dat seintjes overbrengt tussen individuen van hetzelfde soort. Het zijn natuurlijke chemische stoffen die door insecten, dieren en mensen worden geproduceerd om de andere sekse aan te trekken. Feromoon stamt uit het Grieks en betekent 'drager van opwinding'.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit. 'Onder de oksel heb je heel veel bacteriën. Op de handen heb je er veel minder', legt Callewaert uit. 'Die zijn droger en zouter, waardoor bacteriën er niet zo graag zitten.
Door dieren worden ze gebruikt om hun territorium af te bakenen, om de andere sekse te vinden, en om de seksuele bereidheid kenbaar te maken. Bijvoorbeeld, een loops teefje produceert feromonen die over een kilometer afstand mannetjes honden kunnen aantrekken.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Fantosmie – dingen ruiken die er niet zijn
Dan kan er sprake zijn van fantosmie. Hierbij hebben mensen geurhallucinaties. Ze ruiken dingen die er niet zijn. Sommige mensen ruiken de hele dag een vieze geur, zoals bleek of rook.
Liefde is zweet
De feromonen zitten dus in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan, of stoot ze af. Feromonen op zich zijn geurloos, maar ze worden herkend door een speciaal zintuig in de neus.
Sommige mensen geloven enkel in de ware, andere worden wel zo'n 20 keer verliefd. Maar iets in jezelf zal altijd wel zeggen of dit échte liefde is of niet. In een publicatie van Elephant Journal is gebleken dat mensen in het algemeen slechts op drie mensen écht verliefd worden, drie verschillende types beter gezegd.
Het verschil in reukvermogen heeft te maken met de geurreceptoren in je neus. Welk signaal er door deze receptoren naar de hersenen wordt gestuurd, is afhankelijk van je genen. Een gen bestaat uit een of meerdere stukjes DNA. Ook je DNA bestaat weer uit allerlei verschillende, kleine delen.