Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten. Als koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dat vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk.
Bij een huwelijk kunnen de partners in een huwelijkscontract kiezen hoe ze hun bezittingen en schulden onder elkaar verdelen. Doen ze dat niet, dan vallen ze automatisch onder het wettelijk stelsel: de gemeenschap van goederen.
Onder het wettelijk stelsel geldt een scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten. Dat betekent dat de partners zelf hun eigen vermogen beheren, terwijl zij samen het gemeenschappelijke vermogen beheren. Het wettelijk stelsel is automatisch van kracht, tenzij de echtgenoten hun vermogen anders verdelen.
Huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen
Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen.
Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert je financiële status.Voor de Belastingdienst word je dan automatisch toeslagpartner. Dat wil zeggen dat de inkomens van jou en je partner opgeteld worden en dat over dat opgetelde bedrag jullie totale toeslag berekend wordt.
Een huwelijkscontract is een krachtig instrument: het bepaalt de verdeling van jullie inkomsten, goederen, en schulden en heeft een directe invloed bij overlijden en echtscheiding. Je kunt ook het wettelijk stelsel via een huwelijkscontract omvormen naar jullie wensen en behoeften.
Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.
Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten. Als koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dat vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk.
In het wettelijk erfrecht zal de volledige nalatenschap toekomen aan de langstlevende echtgenoot in vruchtgebruik en aan de kinderen in blote eigendom. Het recht van vruchtgebruik houdt in dat de langstlevende echtgenoot gerechtigd is op de inkomsten van het vermogen, m.n. de interesten, dividenden, huurgelden…
Het wettelijke stelsel biedt de echtgenoten de mogelijkheid om hun persoonlijke en hun gemeenschappelijke vermogen tegelijkertijd te beheren. Het impliceert immers een scheiding van goederen en een zogenaamde gemeenschap "beperkt tot de aanwinsten".
Wettelijk samenwonenden en gehuwden moeten meer instanties informeren: de burgerlijke stand, werkgever, sociaal verzekeringsfonds en kinderbijslagfonds (voor zelfstandigen), de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering (als je werkloos bent), het OCMW (als je een leefloon ontvangt) en de Dienst van Pensioenen (voor ...
In een stelsel van scheiding van goederen blijven de huwelijkspartners financieel volledig onafhankelijk van elkaar. Jouw inkomsten en die van je partner blijven van elkaar gescheiden. In dat stelsel bestaan er slechts twee vermogens: de eigen vermogens van de partners. Er bestaat géén gemeenschappelijk vermogen.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.
Sinds 1 januari 2018 vallen niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen: Bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven alleen van u. Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van u.
Polygame huwelijken zijn verboden in Nederland, omdat de overheid huwelijksdwang wil voorkomen en bestrijden. Als er een polygaam huwelijk in het buitenland is afgesloten door een persoon die in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit heeft, wordt dit huwelijk hier niet erkend, aldus de Rijksoverheid.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Huwelijkse voorwaarden hebben niet het effect van een testament. In je huwelijkse voorwaarden bepaal je niet wie je erfgenamen zijn. Alleen de vermogensrechtelijke verhouding tussen de beide echtgenoten tijdens het huwelijk (vragen als wat is van wie, wie is voor welke schulden aansprakelijk) is geregeld.
Waarom wel kiezen voor huwelijkse voorwaarden
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden maakt je bewust van de toekomst. Je wordt dus beschermd in geval van overlijden of in geval van een scheiding. Uit onderzoek is gebleken dat het 'moderne' huwelijk minder sterk is dan vroeger. Ofwel: mensen scheiden sneller.
Je kan ook perfect trouwen zonder huwelijkscontract. Dan is de algemene wettelijke regeling van toepassing. Dit zegt de notaris over het regelen van wettelijke rechten en plichten via het huwelijkscontract. Je kan dus gewoon naar het stadhuis stappen om te trouwen zonder een huwelijkscontract af te sluiten.
langst leeft, al heeft-beding. Daarin staat dan dat de langstlevende bij het overlijden van de andere partner niet enkel het vruchtgebruik op diens erfenis, maar wel de volle eigendom van zowat de gehele erfenis krijgt zodat hij/zij vrij is te doen wat hij/zij wil met de woning en het spaargeld.
Inderdaad. Vraag aan uw notaris om uw huwelijkscontract aan te passen zodanig dat het testament dat u wenst op te maken hiermee niet in conflict staat. U moet dan wel met uw partner bij de notaris langsgaan. Het huwelijkscontract heeft steeds voorrang op het testament.